МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТ КРАЋА ОД МИНУТА

Exit International

Exit International

У Швајцарској је потпомогнуто самоубиство легално, а они који га пожеле имаће нов метод на располагању. Наиме, капсуле Сарцо прошле су правни преглед и сада се могу користити. Настале су тродимензионалним штампањем, а њихова примена би могла почети 2022. године. Дизајнирао ју је др Филип Ничке, а капсула може осигурати мирну смрт.

„Погодност за особу која га користи је да не мора добити никакво допуштење, не треба јој неки посебан лекар да увуче иглу и не мора узимати тешке лекове”, рекао је Ничее. Kапсула се активира изнутра и може се одвући на место на којем особа жели умрети. Једном кад се активира, капсула се пуни азотом и смањује се кисеоник. Након тога особа губи свест и умире. Процес умирања, како наводе, траје мање од минута.

Холандија, Швајцарска, Белгија, Луксембург, Kанада и Kолумбија допуштају потпомогнуто самоубиство, иако свака има другачија правила. Готово све земље које допуштају ову праксу захтевају од људи да имају неизлечиво или терминално стање које се не може излечити, а узрокује патњу.

У Холандији еутаназију може затражити свако од 12 година и старији, али је пристанак родитеља потребан ако је дете млађе од 16 година. У 2020. години еутаназија је у тој земљи достигла врхунац са 6.938 извршених поступака, што је повећање од 9% у односу на претходну годину. Председник Регионалног одбора за ревизију еутаназије рекао је да се огромна већина случајева еутаназије у Холандији односи на старије особе које болују од озбиљне болести.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар