TAKNUTO ĆAKNUTO

TEČNI HIMALAJI

506 pregleda
Antarktik (Vikipedija)

Iako se dugo smatralo da je najveći talas u istoriji pomorstva, nazvan u brojnim pričama „tečni Himalaji” samo mit, izgleda da je legenda istinita. Talas koji se pominjao i u mitologiji, protezao se na više od 700 kilometara od Novog Zelanda, tako da nije udario ni u jedno plovilo niti brod. Radi se o jednom od najvećih talasa koji su opisani u istoriji, ali koji ne izaziva cunami.

Do nedavno su okeanolozi, biolozi i meteorolozi bili skeptični prema tvrdnjama iz istorijskih spisa o velikom talasu koji se iznenada pojavljuje usred Južnog polarnog okeana i isto tako mirno nestaje. Međutim, istraživački plovak koji je pušten u Južni okean pre oko tri meseca već je opisao prvi gigantski talas u ovoj oblasti, koji je u visini oborio rekord na južnoj hemisferi.

Inače, Južni polarni okean udara u Antarktik, zbog čega se zbog svojih velikih i nepredvidivih talasa smatra jednim od najopasnijih na svetu za pomorce i brodove. Zato kada iskusnim moreplovcima pomenete ovu oblast, svi će vam reći isto – „tečni Himalaji”.

U isto vreme i istraživači pokušavaju da dođu do zaključka kako nastaje ovaj meteorološki feomen u udaljenom delu sveta, a ceo Južni polarni okean je najneistraženije more na planeti. Ranije se smatralo da se ovakvi fenomeni događaju jednom u hiljadu godina, ali novi dokazi pokazuju da je to mnogo češća pojava.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar