МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТКАНИНА КОЈА ТЕ ХЛАДИ

Getty Images

Смишљена је паметна тканина под којом је кување на сунцу” ствар прошлости.

Добра вест за све који тешко подносе летне врућине. Наиме, кинески научници смислили су посебну високотехнолошку тканину која би тај проблем могла решити тако што хлади тело током ношења на сунцу, али ни то није све… Kомбинујући микроскопске куглице и влакна титанијумовог оксида, тефлона и полилактичке киселине (врста пластике) усађене у већа влакна, кинески научници са Универзитета знаности и технологије Хуажонг у Вухану, израдили су материјал који је назвао метатканином.

Сићушне куглице титанијумовог оксида, које се могу пронаћи и у кремама за заштиту од сунца, заједно с тефлоном одбијају ултраљубичасто и видљиво светло, док влакна с полилактичком киселином зраче инфрацрвено светло. Величина појединих честица у тој метатканини дизајнирана је тако да се наведена својства искористе на оптималан начин. Структурном контролом наша метатканина постиже готово савршену инфрацрвену емисију, чиме максимизује осипање топлоте, објаснио је Гуангминг Тао, руководилац истраживања.

У једном тесту волонтер који је носио мајицу направљену пола-пола од памука и нове метатканине, седео је на сунцу сат времена. Температура коже испод метатканине током тог времена порасла је с 31 на 32 Целзијусова степена, док је температура испод памучног дела скочила на 37. У другом тесту један је аутомобил био прекривен метатканином, а други комерцијалним покровом против сунца, док је трећи остао непокривен. Сва три аутомобила била су изложена сунцу два сата, између 11 сати пре подне и 13 сати по подне, а резултати су били доиста невероватни. Температура унутар непокривеног аутомобила након та два сата износила је 60 степени, а ни аутомобил прекривен комерцијалним прекривачем против сунца није прошао знатно боље јер је температура унутрашњости била 57.

Но аутомобил прекривен метатканином након два сата пржења на сунцу у кабини мерио је тек 30 степени, односно упола мање од откривеног аутомобила. Иако су се кинески научници усредсредили на хлађење особа и предмета изложених непосредном сунчевом светлу, учинак хлађења осећа се и у хладу, истиче Тао. Нова тканина може се обојити у различите боје, но најделотворија је заправо бела. Та се технологија може неприметно повезати с већ постојећим и модерним производним процесом. Надамо се да ће наши производи бити доступни за отприлике годину дана, додаје Тао. Истраживање је објављено у научном часопису Science.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар