MEĐU IZMEĐU

UDAR IZ DUBINE KOSMOSA

513 pregleda
Ilustracija

Čestica ogromne energije pogodila Zemlju.

Američki istraživači iz Jute otkrili su izuzetno redak kosmički zrak koji je naizgled stigao do Zemlje iz veoma daleke svemirske praznine. Kosmički zrak ultravisoke energije nema jasno poreklo.Astronomi su zbunjeni činjenicom da je naizgled stigao iz praktično potpune praznine u svemiru.Nazvan po japanskoj boginji sunca Amaterasu, radi se o jednom od kosmičkih zraka najveće energije ikada otkrivenih, prema naučnicima.Amaterasu čestica ima energiju veću od 240 eksa-elektron volti (EeV) i nalazi se na drugom mestu u zabeleženoj istoriji posle čestice „Oh moj Bože”, još jednog kosmičkog zraka ultravisoke energije koji je detektovan 1991. godine, sa 320 EeV energije.

Poreklo čestice je nepoznato, ali stručnjaci veruju da ih mogu stvoriti samo najmoćniji nebeski događaji – veći od eksplozije zvezde. Tošihiro Fudži, vanredni profesor na Univerzitetu Osaka Metropolitan u Japanu, rekao je da je mislio da je greška kada je prvi put otkrio česticu: Pokazao je energetski nivo bez presedana u poslednje tri decenije”.

Džon Metjuz, profesor na odeljenju za fiziku i astronomiju Univerziteta Juta, objašnjava da u tom području nije bilo ničega dovoljno visoke energije da bi proizvelo događaj.Činilo se da izlazi iz Lokalne praznine, prazne oblasti svemira koja se graniči sa galaksijom Mlečni put.Trebalo bi da budete u mogućnosti da pokažete odakle dolaze na nebu”, rekao je on.

Detektovanje kosmičkih zraka je deo svakodnevnog posla astronoma širom sveta.Sunce emituje tokove energetskih čestica koje teleskopi identifikuju kao buku.Ovi tokovi klasifikovani su kao kosmički zraci niske energije.Međutim, kosmički zraci ultravisoke energije (UHECR) su potpuno drugačiji, to je pojava koja se dešava izuzetno retko i izaziva mnogo pretpostavki.Istraživači su i dalje su podeljeni povodom porekla ovog fenomena jer ništa u našoj galaksiji nema toliku snagu da ga proizvede.

Sličan zrak otkriven je u eksperimentu 1991. godine.Čestica koja je tada analizirana, nazvana Oh moj Bože” imala je više energije nego što se teoretski može zamisliti za kosmičke zrake koji putuju do Zemlje iz drugih galaksija. Jednostavno rečeno, takva čestica ne bi trebalo ni da postoji.Nije poznato kakva je to čestica bila, ali većina kosmičkih zraka su protoni.

„Ali u slučaju te i ove nove čestice, vi pratite njenu putanju do njenog izvora i nema dovoljno visoke energije da bi je proizvelo. To je misterija ovoga – šta se dođavola dešava?” – rekao je Džon Metjuz.Otkriće je još više zbunjuje jer je, navodno, zrak došao iz skoro prazne oblasti dubokog svemira. Veruje se da crne rupe, eksplozije gama zraka i aktivna galaktička jezgra imaju neke veze sa ovakvim zracima, ali se o tome još vode diskusije.

(Ilustracija Shutterstock/Elena 11)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar