TAKNUTO ĆAKNUTO

VANZEMALJCI I ŠPIJUNI

684 pregleda
Pogled na tajne (Vikipedija)

Obično nije dobra ideja biti u blizini Oblasti 51, jer ćete sa puškom uperenom u glavu ljubazno biti ispraćeni. Ipak, to nije sprečilo lovce na NLO, Tima i Trejsi Dojl. Oni su sa dva kilometra nadmorske visine uspeli najdetaljnije do sada da uslikaju Oblast 51 i to na udaljenosti od samo 40 kilometara!

Oblast 51 je jedno od najmisterioznijih mesta na svetu, a teoretičari zavere su ubeđeni da je upravo to mesto gde Amerikanci kriju vanzemaljce i vrše različite eksperimente. Prvobitna namera bila je da se na ovom mestu davne 1955. godine testiraju špijunski avioni „lokid”, ali namena vojne baze se često menjala. Zanimljivo je samo da javnost nikada o tome nije obaveštena i da se radnje koje se ovde odvijaju vode kao državne tajne. Šta znamo o Oblasti 51?

Otkriveno je da su tu testirani
U-2 avoni koji su služili za
špijunažu SSSR-a u hladnom ratu.

Verovali ili ne, tek 2013. godine javnosti je zvanično potvrđeno da Oblast 51 postoji, tako da je skoro pola veka čitava priča bila na nivou spekulacija. Izveštaj o postojanju Oblasti 51 sastavio je Džefri T. Ričelson, iz Nacionalnog bezbednosnog arhiva.

Američka vlada je čak objavila tačnu lokaciju u Nevadi i deo je vazdušne baze Edvards, nedaleko od jezera Grum. Takođe, znamo da je ova Oblast služila za razvoj i testiranje špijunskih letelica. Otkriveno je da su tu testirani U-2 avoni koji su služili za špijunažu SSSR-a u hladnom ratu, a skandal je nastao kada se saznalo da su SAD imale pomoć Britanije u tome.

Zanimljivo je i da je Barak Obama bio prvi predsednik koji je Oblast 51 nazvao ovim imenom. „Sada kad sam postao predsednik, prvo pitanje koje mi svi postavljaju jeste šta se dešava u Oblasti 51”, rekao je Barak Obama novinarima 2013. godine i osvrnuo se na glumicu Širli Meklejn, koja zagovara teorije o postojanju vanzemaljaca. „Ako budem želeo da saznam, pozvaću Širli Meklejn. Mislim da sam zvanično postao prvi predsednik koji je pomenuo ime Oblast 51?”

Bil Klinton je 1995. godine potpisao naređenje o izuzetku područja od ekološkog zakonodavstva u vezi s kontrolom opasnog otpada, jer bi to zahtevalo „otkrivanje tajnih podataka o tome mestu nekoj neovlašćenoj osobi”.

Jedina osoba koja je bila deo ove baze i progovorila jeste veteran Džejms Nous, koji je radio u Oblasti 51. On je progovorio o svom boravku u tajnoj bazi 2010. godine i otkrio kako je izgledao život šezdesetih godina kada je radio na poziciji specijaliste za radar.

„Kuvari su dolazili iz Vegasa. U bilo koje dana ili noći mogli ste da dobijete biftek”, rekao je i dodao da su im slali i jastoge po želji. Nažalost, o vanzemaljcima nije ništa rekao.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar