MEĐU IZMEĐU

VODA NA MESEČEVOM JUGU

157 pregleda
EPA

Indijska svemirska agencija spustila je letelicu na Mesečev južni pol u misiji koja će proširiti znanje u vezi sa vodenim ledom, potencijalno jednom od najvrednijih resursa.Evo što se zna o tome i zašto je svemirske agencije i privatne kompanije vide to kao ključ za kolonizaciju, rudarenje i potencijalne misije na Mars.Još šeudesetih, pre prvog sletanja Apola”, naučnici su nagađali da bi voda mogla postojati na Mesecu. Međutim, uzorci koje je posada vratila na analizu činili su se suvim.

Godine 2008. istraživači Univerziteta Braun ponovo su ih pregledali novom tehnologijom i pronašli vodonik u sićušnim zrncima vulkanskog stakla. Godine 2009. Nasin instrument na sondi Chandrayaan-1. Indijske organizacije za svemirska istraživanja otkrio je vodu na površini.Iste godine druga Nasina sonda koja je pogodila južni pol pronašla je vodeni led ispod površine. Misija Lunar Prospectoriz 1998. našla je dokaze da je najveća koncentracija vodenog leda u zasenjenim kraterima južnog pola.

Naučnici su zainteresovani za džepove drevnog vodenog leda jer bi mogli pružiti podatke o lunarnim vulkanima, materijalu koji su komete i asteroidi dopremili na Zemlju i poreklu njenih okeana.Ako vodeni led postoji u dovoljnim količinama, mogao bi biti izvor pijaće vode za istraživanje Meseca i pomoći u hlađenju opreme. Takođe se može razgraditi za proizvodnju vodika za gorivo i kiseonik za disanje podržavajući misije na Mars ili lunarno rudarenje.Ugovor Ujedinjenih nacija o svemiru iz 1967. zabranjuje bilo kojoj naciji da polaže pravo na vlasništvo na Mesecu. Ne postoji odredba koja bi zaustavila komercijalno poslovanje. Napori pod vođstvom SAD da se uspostavi skup načela za istraživanje i korišćenje njegovih resursa imaju 27 potpisnika. Kina i Rusija nisu potpisale.

Raniji pokušaji sletanja na Mesečev južni pol su propali. Južni pol, daleko od ekvatorijalnog područja koje su ciljale prethodne misije, uključujući sletanje američkih astronauta, pun je kratera i dubokih rovova.Prethodna indijska misija 2019. godine nije uspela blizu područja koje je sada ciljao Chandrayaan-3.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar