TAKNUTO ĆAKNUTO

ZARAŽENI SUNĐERI

429 pregleda
Zilioni bakterija (Vikipedija)

Obrni-okreni, sunđer u vašoj sudoperi je stanište ziliona mikroba, uključujući bliskih srodnika bakterija koja izazivaju upalu pluća i meningitis. A koliki je taj broj? Beskonačno veliki, kada iza jedinice dopisujete neznano koliko nula. Nemojte ni pokušavati, zaboleće vas ruka.

Jedan od mikroorganizama (Moraxella osloensis) uzročnik je zaraza kod ljudi sa slabim imunim sistemom, a poznata je po smradu iz rublja. Sada znate zašto spužva kojom perete posuđe neugodno miriše. Sekvenciranjem DNK istraživači su ustanovili da ih ni kuvanje, ni izlaganje mikrotalasnomn zračenju ne ubija. Čak sunđeri koji se redovno dezinfikuju imaju veći postotak bakterija od onih što se nikada ne peru!

Naime, patogene bakterije su otporne na čišćenje i brzo se razmnože u područjima koje su napustile njihove osetljive posestrime. Slično se dešava u našem stomaku nakon uzimanja antibiotika.

Kada su istraživači staviti sunđere pod mikroskop, zaključili su da se u jednom kubnom santimetru može naći više od 5 h 1010, a to je oko sedam puta veće broja stanovnika na Zemlji. Tolika gustina se jedino sreće u fekalijama. Ali ne brinite, rešenje za čistu sunđer je jednostavno: zamenite ga svake sedmice.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar