МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗАШТИТА ОД АЛЕРГИЈА

Shutterstock

Shutterstock

Истраживачи из Истраживачког института Месерли у Бечу открили су да је протеин млека бета-лактоглобулин (BLG), који чини велики део беланчевина у сурутки, носилац микронутријената гвожђа, витамина и масних киселина. Тим научника је успео да покаже како BLG умирује имуни систем у комбинацији сагвожђем, цинком и витамином А. Док у супротном може да изазове алергије. Kако овај протеин доспева у крвоток?

Детаљнијим истраживање утврђено је да је протеин садржан у великој количини у стајској прашини и да се задржава на људима приликом рада. То значи да у овим приликама они удишу бета-лактоглобулин који потом доспева у крвоток. BLG је, како наводе, у прашини повезан са цинком који има значајну улогу у имуном систему, преноси Медиа Сфера.Kроз филтере смо усисали ваздух из штале и детаљније испитали узорке на протеин. Мерења су показала да се он налази у опадајућим концентрацијама и на удаљености од 300 метара од штале, објашњава ауторка студије Изабела Пали-Шел.

Да протеин не доспева само у крвоток људи, показале су и анализе урина говеда код којих је потврђено његово присуство. Научници су потом тестирали антиалергијски ефекат протеина тако што су неколико капи стајске прашине сипали мишевима у нос. Kада би има укапали стајску прашину која је садржала BLG није долазило до алергијске реакције, док се она испољила када би им ставили капи у којима није било трагова протеина.

Према наводима истраживача заштитни ефекат се показао одлично не само против алергена млека већ и против алергена брезе. Дакле, закључили су да је то могући универзални заштитни лек без обзира који алерген је у питању. Резултати истраживања ће у будућности помоћи да се стечена научна сазнања примене у лечењу код пацијената који пате од различитих алергена.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар