MEĐU IZMEĐU

ZAŠTO DECA PITAJU – ZAŠTO?

125 pregleda
Shuttrstock

Kada je u pitanju razvoj deteta, toliko je stvari koje bi trebalo uzeti u obzir, a to ponekad može da bude zbunjujuće za roditelje.

Oni koji nemaju nikakvu obrazovnu obuku o tim temama mogu samo da se oslone na intuiciju ili životno iskustvo s decom. Počeće da primećuju određena ponašanja svog deteta i misliće da su „iritantna“ ili negativna, dok zapravo postoje razlozi za to.Ponašanje dece uvek ima značenje, čak i ako roditelji to ne mogu da razumeju. Zato je važno biti svestan razvoja deteta, jer to može da pomogne roditeljima da shvate šta je u pozadini nekog ponašanja i kako detetu pomoći.

Svako dete dosegne tačku u svom razvoju u kojoj često pita: zašto? To će biti prva stvar koju će reći na sve što mama i tata kažu, a to će ponekad testirati živce roditeljima.Roditelji će se do kraja dana možda osećati frustrirano zbog toga. Međutim, radi se o vrlo važnoj fazi u njihovom razvoju, i to o fazi koju treba negovati, a ne blokirati, piše moms.com., prenosi Index.hr.Kada deca počinju s pitanjem –zašto?

Prema Rise and Shine, deca će obično početi da pitaju „zašto?“ kad napune dve ili tri godine, a to će trajati dok ne napune četiri ili pet godina.Važno je zapamtiti da se svako dete razvija drugačije, a neka deca mogu da nastave da pitaju zašto?” i nakon pete godine, i to bi moglo da bude zbog toga što su prirodno radoznala. A zašto pitaju zašto?

Prema Baby Sparks, jednostavan odgovor je da deca u ovoj dobi postaju zainteresovanija za svet oko sebe i željna su da znaju zašto i kako sve funkcioniše oko njih. Ona, takođe, grade svoj vokabular jer prihvataju vaš odgovor i samo su željni novih informacija, a time i reči.

Prema WOW Parenting-u, odgovaranje na takvo pitanje može da pomogne detetu u bržem učenju i da ga podstakne da ostane znatiželjno i u zreloj dobi.Međutim, uvek će se pojaviti pitanja na koja ni roditelji ne znaju odgovor, ali umesto da kažete da ne znate ili jednostavno ne odgovorite, podstaknite dete da razmisli o odgovoru ili provedite neko vreme zajedno tražeći ga. To im može pomoći da se nauče kritičkom razmišljanju i preispitivanju sveta oko sebe.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar