EKOSOFIJA

OVE ŽIVOTINJE NESTAJU

194 pregleda
Shutterstock

Šest vrsta kojima preti izumiranje zbog klimatskih promena. Zašto gepardi imaju desetostruko manje spermatozoida od kućne mačke?

Klimatske promene na nekoliko načina utiču na životinjske vrste.Promene temperature i drugi uticaji klimatskih promena postaju sve očigledniji, a posledice već vidimo u celom svetu. Neka ostrva više ne postoje zbog porasta nivoa mora, prirodne katastrofe događaju se sve češće i svake godine više životinjskih vrsta izumire zbog uticaja klimatskih promena na ekosisteme i staništa u kojima žive, piše Green.hr.

Tu je i porast zagađenja vode, vazduha i čvrstog otpada što utiče na hranu koju jedu i staništa u kojima žive. Neke životinje moraju da promene način ishrane da bi preživele uticaje klimatskih promena. Ako pojedine životinjske vrste ne mogu da migriraju u područja s povoljnijom klimom, mnogo je verovatnije da će izumreti.

Gepardi

Najbrža kopnena životinja na svetu, gepard, suočava se s brzim izumiranjem usled klimatskih promena. Trenutno je naveden kao ugrožena vrsta na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U nekim područjima i populacija plena geparda opada. Kao rezultat toga, gepardi su morali da promene način ishrane, odnosno da love druge životinje koje žive u istom okruženju.


Gepard (Pexels)

Porast temperatura čak je uticao na sposobnost reprodukcije ove velike mačke. Neke studije su pokazale da se kod velikog broja muških jedinki geparda snizio nivo testosterona. U nekim slučajevima uočeno je da je broj spermatozoida geparda gotovo deset puta manji od prosečne kućne mačke, a naučnici veruju da su ova otkrića posledica viših temperatura izazvanih globalnim zagrevanjem.

Pande

Ovaj zaljubljenik u stabla, težak 70-120 kilograma i zaštitni znak Svetskog fonda za prirodu (WWF) hrani se isključivo bambusom. Međutim, klimatske promene smanjuju količinu bambusa koji raste u prirodnim staništima ovih životinja u Kini. Osim što im je glavna ishrana, bambus im pruža i zaklon.Drugim rečima, učinci klimatskih promena imaju itekako veliki uticaj na dobrobit pande.

Zelene kornjače

Zelene kornjače, poput mnogih životinjskih vrsta, osetljive su na promene temperature uzrokovane globalnim zagrevanjem. Budući da pol mladunčeta kornjače zavisi od temperature peska na kojem je položeno jaje, klimatske promene utiču i na razvoj ovih kornjača. Toplija područja daju ženke kornjača. Dakle, s klimatskim promenama koje uzrokuju porast temperatura, izleže se više ženki nego mužjaka. To može uticati na rast populacije zelenih kornjača u budućnosti, jer znači manje partnera za parenje ženki.

Azijski slonovi

Ovi veliki ušati sisari izuzetno su osetljivi na porast temperature. Da bi opstali treba da piju mnogo sveže vode, a još više kad je toplije vreme!Dakle, klimatske promene i globalno zagrevanje otežavaju slonovima svakodnevno dobijanje količine vode koja im je potrebna.Topliji uslovi, takođe, olakšavaju invazivnim biljkama da uspevaju i prerastu redovne izvore hrane slonova – poput lišća bambusa i banana.

Polarni medvedi

Klimatske promene i globalno zagrevanje smanjuju količinu arktičkog morskog leda. Ovaj led je važan jer je to područje na kojem polarni medvedi žive i gde love foke.Dakle, kako količina leda postaje sve manja, to znači da polarni medvedi imaju manje pristupa hrani, a njihova staništa postaju sve manja.

Pingvini

Ove ptice žive na antarktičkom kontinentu i hrane se bićima poput škampa koja žive pod ledenim pokrivačima.Klimatske promene uzrokuju topljenje leda na ovom području.A kako se led topi, populacija im se smanjuje i pingvini moraju da migriraju iz svog prirodnog staništa kako bi pronašli alternativne izvore hrane.To otežava smirivanje i parenje tokom sezone razmnožavanja – jer im ponekad jednostavno nedostaje hrane.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar