ТАКНУТО ЋАКНУТО

ПОЛАРНЕ, СМЕЂЕ И ДРУГЕ

zirafa

Одувек су људи били у заблуди: постоје четири врсте жирафа. Нисте запазили у зоо-врту? Други пут пажљиво загледајте, можда ћете уочити разлику.

Међународна научна дружина коју је предводио немачки генетичар Аксел Јанке обелоданила је то у познатом часопису „Савремена биологија” (Current Biology). Доскора се сматрало да су подељене у неколико подрврста. Најновија генетска проучавања открила су, међутим, да су највиши сисари еволуирали у различите које се међусобом нису укрштале.

Претпостављене подврсте су, дакле, раздвојене и генетички различите. Четири врсте су јужна жирафа (G. giraffa), којих има око 52.000), Масаи жирафа (G. Tippelskirchi, 32.500), мрежаста жирафа (G. Reticulate, 8.700) и северна жирафа (G. Camelopardalis, нешто мање од пет хиљада, али тај број убрзано опада). Осим наследно, четири врсте се разликују и по облику тела, боји и шарама на крзну.

Генетске разлике међу врстама упоредиве су с са онима међу поларним и смеђим медведима. Зато су научници предложили да се садашњи назив врсте. Једина подврста која преостаје јесте нумибијска жирафа (G. camelopardalis camelopardalis), која потиче од северне жирафе.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар