МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КЕРМИТ СТАР 270 МИЛИОНА

216 pregleda

Фосил стар 270 милијуна година који баца светло на порекло водоземаца назван је по Kермиту – најпознатијем жапцу на свијету, јавља BBC. У току пермског раздобља дефинитивно није постојао „Мапет шоу”, али јеste претеча модерних водоземаца који је добио име по славној жаби. Naučници су upravo описали фосилизovану лoбању створења названог Kermitops gratus које је живело на подручју данашњег Тексаса пре отприлике 270 милиoна година. Припада лози за коју се верује да је изnедрила три данашње гране водоземаца – жабе, даждевњаке и безноге цецилије.

Истраживачи су пронашли лoбању у збирци Националног природњачког музеја Смитсонијен. Иако је откривена само лобања – дугачка око три центиметра, верују да је Kermitops имао чврсто грађено тело налик даждевњаку дужине отприлике 15-18 центиметара. Водоземци су једна од четири групе преживелих копнених кичмењака, уз гмазавце, птице и сисаре. Јединствене одлике лобање – мешавина архаичних и напреднијих особина – пружају увид у еволуцију водоземаца.

(Pixabay)

Много је, иначе, карактеристика које су се разликовале од оних код старијих тетрапода, древних предака водоземаца. На пример, део лобање иза очију био је зантно краћи од издужене, закривљене њушке. Особине попут ових навеле су научнике на закључак да припада новој врсти. „Оно што нам је стварно пало у очи јесте како је (фосил изгледао) са избуљеним очима, а због тога што је мало згњечен током чувања има нешто попут накривљеног осмеха и стварно је евоцирао Kермитов осмех”, рекао је Келвин Со, докторанд на Универзитету Џорџ Вашиингтон и главни аутор студије. Праисторијски фосил лежао је деценијама чекајући да га неки знанственик помније погледа. То би вероватно било у сагласју с Kермитом, чија је хит песма It’s Not Easy Being Green говорила о томе је бити стално занемарен. Откривање нових врста као што је поенута кључно је за настанак раних грана породичног стабла водоземаца.

 

(Илустрација Smithsonian NMNH)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар