МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИЈА ОСТАЈЕ БЕЗ ДЕЦЕ

236 pregleda

Стопе плодности у готово свим земљама биће прениске да би одржале број становника до краја столећа, а већина новорођене деце у свету родиће се у сиромашнијим земљама, истакнуто је у студији. Тренд ће довести до поделе на baby boom и baby bust широм света, с тим да ће се процват концентрисати у земљама с ниским приходима које су осетљивије на економске и политичке нестабилности, изјавио је виши истраживач Стајн Емил Волсет из Института за метрику здравља и процену (IHME) Унив ерзитета Вашингтон у Сијетлу. Студија објављена у часопису The Lancet  предвиђа да ће 155 од 204 земље и територије диљем или њих 76 посто имати стопе плодности испод нивоа замене становништва до 2050. године.

Истраживачи процењују да се до 2100. очекује да ће тај број порасти на 198, односно на 97 посто. Предвиђања се темеље на анкетама, пописима становништва и другим изворима података прикупљеним од 1950. до 2021. у склопу Студије о глобалном терету болести, озледа и чинилаца ризика. Више од три четвртине новорођенчади родиће се у земљама с ниским и нижим средњим дохотком до краја столећа, при чему ће их више од половице бити у субсахарској Африци.

Подаци показују да је глобална стопа плодности, односно просечан број рођења по жени, пала са око петеро деце у 1950. на 2,2 у 2021. До 2021. године 110 земаља и територија, односно 54 посто, имало је стопе испод нивоа замене становништва од 2,1 детета по жени. Студија наглашава посебно забрињавајући тренд за земље попут Јужне Kореје и Србије, где је стопа плодности мања од 1,1 сетета по жени, што их излаже изазовима смањења радне снаге. Многе од земаља с најмање ресурса „бориће се с питањем како подржати најмлађу, најбрже растућу популацију на планети у неким од политички и економски најнестабилнијих места која су под додатним стресом због врућине и оптерећености здравственог система”, нагласио је Волсет.

Док пад стопе плодности у земљама с високим дохотком одражава више могућности за образовање и запошљавање жена, истраживачи су истакли да тај тренд указује на хитну потребу за побољшањем приступа модерној контрацепцији и образовању жена у другим подручјима. Аутори су напоменули да су предвиђања ограничена количином и квалитетом прошлих података, посебно за раздобље пандемије ковида-19 од 2020. до 2021. године.

 

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар