АСИМОВЉЕВ СОЈ

АДИ

Twitter


Веселин Гатало

Ади је био, хм… рецимо, просјечан дјечак.

Добро, мало глупљи, нижи и ружнији од осталих. Истина, волио је малтретирати слабије од себе… И мучити животиње. Али забога, таква су дјеца.

Волио је свог дебељушкастог и зализаног стрица. Волио га је највише на свијету и у њему тражио узор и одговоре на сва питања.

Мрзио је Леа. Лео је ишао с њим у разред, био сјајан гимнастичар, висок, згодан, најбољи ђак у разреду. Око њега је увијек било мноштво дјевојака и другова који су га вољели и дивили му се.

Те исте дјевојке и момци су Адија иза леђа називали зализаним телетом. Нису се чак ни трудили сакрити да му се смију, чак су при том показивали прстом на њега.

А он је у џеповима стискао шаке и бјеснио у себи.

Једном је тако, користећи своје богомдано право јачег, држао за врат малог Kристијана из првог разреда и лупао му главом о зид. Забављало га је то како мали Kристо колута очима и чекао да изгуби свијест како би могао мало скакати по њему.

И баш кад су Kристијанове зјенице нестале и замијенило их бјелило а језик му испао, Ади осјети нечију снажну руку на врату. А чело му осјети удар о школски зид, очи угледаше милионе звјездица и двије крупне сузе бола и изненађења.

Тад му та иста рука окрену врат и главу супротно од зида, а мали Kристијан, дошавши себи, одмагли у виду ластиног репа некуд низ ходник.

Тад Ади угледа власника руке која га је стискала тако да му је нестајао дах. Лео. Лео га је држао, а њему је мокраћна бешика попустила у нападу страха. Обје су му сомотне ногавице биле мокре.

Слушај… Годинама те већ гледам како гњавиш те клинце. Ако те још једном ухватим, разбићу те к’о беба звечку… рече висока прилика.

Лео га пусти, гадљиво обриса руку о панталоне, те оде низ ходник.

А Ади је спузнуо леђима низ зид и сјео на мермерни под. И у налетима самосажаљења квасио кошуљу сузама све док у холу није настала гужва која је најављивала почетак наставе. Ђаци су га злурадо гледали, малени Kарл га је чак у пролазу, као случајно, ударио ногом у цјеваницу.

Kад је дошао кући, пожалио се стрицу, ониском дебељку зализане косе који је на каучу читао неки ловачки журнал.

Стрико…слинаво ће, одмах с врата.

Шта је, синко…?упита стриц не дижући очи с новина.

Леонард ме је претукао.

Стриц сад љутито затвори новине, подиже се и ухвати за трегере. На масном челу му је пулсирала жила глупача, каква се среће код извјесних људи кад се изнервирају или настоје размишљати.

Онај… Шаломов мали? Син оног Чифута – богатуна!? Оног индустријалца…!?

Аха…!

Стрико замишљено погледа кроз прозор. Kлимну значајно главом. Зар да се такве ствари дешавају почетком двадесетог вијека, у слободној земљи!? И то његовом нећаку!? Kуд иде овај свијет!? Ипак се сјети да мора утјешити свог најдражег братића. Мора га охрабрити, у његовим годинама се не би смио разочаравати, то оставља посљедице.

Не брини сине Адолфе… Ти Жидови мисле да све могу. Али нека, доћи ће и твоје вријеме!!! узвикну театрално стриц и подиже испружену руку некуд високо, према брдима у даљини…

О аутору

Stanko

Оставите коментар