У СЛИЦИ У РЕЧИ

ЧЕТИРИ ЕКСКЛУЗИВЕ ЗА СРЕЋНУ

Илустрација

Илустрација

Ускоро улазимо у пету годину отискивања на хартији, јер морамо да рачунамо крњу 2018. када се на самом измаку појавио први број. (Електронско издање напуниће ускоро шест, ако опет рачунамо децембар 2016). С чиме излазимо пре вас, поштовани читаоци? Са три ексклузивна есеја и више од туцета веома занимљивих и надахнутих, у „Галаксијином стилу. Онако успут уочили смо да је славни Универзитет Стенфорд у трећој години заредом у најзначајније светске научнике уврстио једног плагијатора са ових простора. Нико, ваљда, није читао наше електронско издање. Желимо вам срећну 2022. годину без короне!

Трећи смер

СТЕНФОРД И ПЛАГИЈАТОР

Чувени амерички универзитет је и ове године, трећи пут заредом, саставио листу више од 180.000 најутицајнијих научника у свету. Како му се омакло да уврсти једног од међународно проказаних плагијатора из наше земље?

Станко Стојиљковић

Револуција еволуције ЕКСКЛУЗИВНО

ВАКЦИНА ПРОТИВ РАКА

WRAP пептиди се могу користити као ефикасна и сигурна једињења за инхибирање експресије било које врсте ендогених или егзогених протеина с великим бројем типова ћелија, као и in vivo у солидним туморима, што је овога пута показала наша група.

Милана Тасић

Дигитални домороци ЕКСКЛУЗИВНО

РОБОТСКИ СЕКСИЗАМ

Проф. Erika Hayasaki са Свеучилишта у Kалифорнији поставља питање Is AI Sexist? Боји се да ће, како се техника буде даље развијала, упијајући културне норме својих креатора и са интернета и друштвених мрежа, бит све више расистичка, сексистички и непријатељски расположена према женама.

Гојко Николић

Алисино царство

ТЕСЛИНЕ НАОЧАРЕ ЛЕЧЕ

Ако светлост има моћ да утиче на наш мозак, да ли светлост пропуштена кроз фулеренски филтер има супермоћ да покрене наше когнитивне способности? Да ли ћемо доносити боље одлуке? Да ли ћемо побољшати своје когнитивне функције, попут памћења и учења?

Јелена Зинанти

Алхемија духа

ПСИХОФОТОНИКА (сенке обманутих фотона)

Могуће је да је онда све што видимо, знамо и тумачимо чиста инверзија света напољу. Могуће је да је у овоме и психолошки универзални разлог сталног теоријског спора идеализма и материјализма.

Стеван Бошњак

Алисино царство

НАНОМАШИНЕ (чудесни свет невидљивог)

Обзиром на своје нанодимензије, на такве машине применљиви су искључиво закони квантне механике, због чега оне најчешће показују изузетно широк спектар врло необичних физичко-хемијских својстава.

Вукоман Јокановић

Расклапање наде

СТРАХ (од неизвесне будућности)

Ако нема страха онда нема ни морала, а онда ни слободе, онога за чију егзистенцију знамо само тако што знамо за морал: морал је ratio cognoscendi слободе, без слободе морала не би могло бити; као што слободе опет не би могло бити ако не би било воље, ако се не би одлучивало, ако би се одлучивање могло у потпуности и савршено заменити закључивањем: онда не би било ни одговорности али би и сваки страх изгубио било какво утемељење.

Јован Бабић

Распињање мудрости

ЗНАЊЕМ ДО БОГА

Постављају се логична питања да ли може постојати икакав физички закон који би важио за тело без димензија и да ли се може говорити о било каквим физичким својствима тачкастог тела, односно материјалног ентитета без димензија, који је без атрибута као што су величина, количина, кретање, стање, није велики а није ни мали.

Љубо Ристовски

Подвизање ума

ИНТУИЦИЈА vs ЛОГИKА

Имамо тако, по Анрију Поенкареу, да је искуство један једини извор истина у науци, као и да нас само оно може да подучи нечему новом”, све и да гомила чињеница није наука, као што ни хрпа камења не чини кућу”. И управо стога научник на том месту истиче хипотезе, које доносе уопштавања, а која буду ли потврђена у пракси, стичу карактер научних истина.

Милан Д. Тасић

Лествице живота

ЖЕЂ ЗА МЛАДОС

Многе неуродегенеративне промене, као што су Алцхaјмерова, Хантингтонова и Паркинсонова болест, могу имати заједничку одлику, а то је – поред инфламације – и недостатак воде у неуронима, где се нагомилавају разне штетне наслаге протеина (plaques): β-aмилоид и Tau протеини код Алцхајмерове болести, полиглутамински сегменти Huntingtin протеина код Хантингтонове болести, и α-sinuklein код Паркинсонове болести, који се не избацују из ћелије услед недостатка воде, која би их у противном одстранила.

Даница Стевановић

По глави читаоца

МИСТЕРИЈЕ (математике и живота)

Ни мање ни више, Даглас Хофстетер је наумио да истражи фундаменталне аналогије између живих бића и неживих ствари, како од насумичних молекула настају жива створења, у ком тренутку и како од ствари без икакве свести, као што су камен или кишне капи, настају самосвесна бића, како један систем симбола без непосредног значења почиње верно да одсликава неке феномене и појаве у реалном свету.

Љиљана Петковић

Мртав угао

Колико кошта СРЕДЊОШКОЛАЦ

Подизање детета захтева велико улагање. Улагање

у дете није само у новчаном изразу, већ и у напорном

раду који је често немерљив. Богате породице, особито у богатим земљама, улажу више новца а мање рада, а сиромашне обратно. Могло би се казати и да подизање детета често кошта више од изградње куће.

Владимир Гречић

Екософија

СПАВАЈУ ЛИ БИЉКЕ ЕКСКЛУЗИВНО

Нова метода омогућава да се сниме и проуче дневни фотофизички процеси у листу који показују циркадијални тј. дневно-ноћни ритам у зависности од доба дана, које је најчешће повезано са интезитетом осветљености листа. Резултати показују да биљке имају свој ритам дана и ноћи и да се оне ноћу ,,одмарају” – спавају, а да се буде с појавом првих зрака сунца.

Бећко Касалица, Милорад Вујичић, Катарина Милетић

Склапање памћења

ТРОЈА У ТРАКИЈИ

Можемо констатовати да сви Хомерови путеви воде у Тракију. Не било где у Тракију, него увек на једно једино место у долини Марице. На овом месту, где је данас градић Ферес (Еврос), била је Хомерова Троја! Хомерска географија се слаже са стварном, чак и преко свих очекивања. „Илијада јесте дело једног непревазиђеног песника, поузданог географа. Страбон и Деметрије су потпуно у праву: Хомеру се заиста може веровати.

Ранко Бошњак

Виртуелни рај

ДРОНОВИ НА МУЗИЧКОМ НЕБУ

Музика звучи ужасно у празним собама, а добијени звук је замагљен, пригушен и распршен. Људска тела чине музику бољом ̶ музика ће боље звучати што је више људи. Дружите се с другима. Будите тело у додиру с другим телима.

Горан Станковић

Авантуре тастатуре

ЕНИГМА КОСЕ ЦРТЕ

Како су расли рачунари, тако су расли и рачунарски часописи, а уз њих и сва друга штампа – од лошег папира и размрљаних слика стигли смо до дизајнерских ремек-дела на савршеном папиру. Некад гледан са неповерењем, DTP (desktop publishing) је заменио све раније штампарске технике, док су дигитални фото-апарати напросто одували класични филм. Сећајући се те одисеје, питам се јесмо ли достигли савршенство и да ли се вредело трудити… или ће интернет ускоро послати у пензију читаву класичну штампу.

Дејан Ристановић

Асимовљев сој

МИРИСИ

Веселин Гатало

О аутору

Stanko

Оставите коментар