У СЛИЦИ У РЕЧИ

ЕВРОУНИЈСКО КАШЊЕЊЕ

Насловна страна

Насловна страна

Као да нас је ухватила евроунијска хитња, и окаснисмо са седамнаестом „Галаксијом. Још се нисмо одрекли два специјална издања на српском и енглеском – „Цептеров наносвет, која као поклон чекају будуће претплатнике (сами бирате). Потоње је прво и једино гласило са ових простора приказано на Светској изложби у Дубајиу.

Вратимо се у јун 2022. На насловници нага Хипатија, знате већ која. У славу свих математичарки света које су прославиле ову науку. И одмах на трећој страни „Фулеренска Србија. Језгровито подсећање да се на брдовитом Балкану бележе светски успеси у научно-технолошком изучавању чудесног молекула са 60 атома угљеника.

ФУЛЕРЕНСКА СРБИЈА

Из вишегодишњих истраживања и технолошких испитивања проистекло је неколико врхунских високотехнолошких производа који се продају широм света.

Станко Стојиљковић

ЕКСКЛУЗИВНО

МАТИЧНА ДУГОВЕЧНОСТ

Захваљујући матичним ћелијама осигурава се дуг животни век организма, његов капацитет физиолошке регенерације али и регенерације после инсулта и уништења дела ткива. Једна матична ћелија може да „произведе” на стотине хиљада, па и десетине милиона ћелија, и тај висок пролиферативни капацитет је директна последица капацитета за самообнову. Значи матична ћелија је недиференцирана ћелија која има капацитет за самообнову и потенцијал за диференцијацију у више ћелијских лоза”, наглашава проф. др Зоран Ивановић, наш чувени ћелијски биолог у Француској, у разговору за „Галаксију”.

Милана Тасић

ЕКСКЛУЗИВНО

СКРИВЕНИ СВЕТ ТАВРИДЕ

Узраст и састав раноплеистоценског кримског биома, природне особине територије (пејзажа) и постојање крашких пештера – одговарају карактеристикама које су се појавиле на основним миграционим путевима раних представника рода Homo у Евроазији. Homo erectus био је један од карактеристичних елемената, сличних по саставу с тавридском фауном, а постојећих у југоисточној Европи у раном плеистоцену, и улазио је у састав комплекса мигрирајућих врста у који су улазили и крупни копитари и грабљивци, међу којима и сабљозубе мачке и гигантске хијене.

Алексеј Владимирович Лопатин

.

ЕКСКЛУЗИВНО

ВОДОНИЧНА БУДУЋНОСТ

Kоличина енергије која се ослобађа сагоревањем једног килограма водоника је већа него код било ког другог хемијског горива које је тренутно у употреби (нето калоријска вредност водоника је око 120 MJ/kg, што је два и по пута већа вредност од нпр. метана – 55,55 MJ/kg). Осим тога, технологија коришћења гасовитог водоника може се лако прилагодити тако да замени природни гас, дизел или бензин у постојећим применама.

Јасмина Грбовић Новаковић

Никола Новаковић

СВЕТЛОСНИ ТОЧАК

Биофизичка сигнализација у људском телу је веома сложен процес. Анализирали смо биофизичку сигнализацију засновану и на ковалентним и на нековалентним водоничним везама. Користећи симетрију као покретачку силу за осцилације, установили смо да су хармонија и синхронизација осцилација – од биомолекула, ћелија и ткива до органа и организма као целине – могуће у складу са принципом contraria sunt complementa [супротности се допуњују] (упаривањем високих и ниских фреквенција). Овај принцип употребио је у науци први пут 1957. године Нилс Бор, добитник Нобелове награде за физику 1922. године.

Ана Јовановић, Теодора Торбица, Ђуро Коруга

АУТО НА УРАНИЈУМ

(или: како сам заволео бомбу)

Као и човек, уранијум је увек у двојству, и конфликту. Као и нас, и уранијум је прожео свет, стене, земљу и воде, од самог настанка планете, чинећи својеврсни ураноцен, прожимање уранијума са геолошким и биолошким процесима, трајућим 4,5 милијарде година. Као и ми, и уранијум ствара лепоту, трансцеденталну илуминацију стакла или носталгичну патину фотографија, упоредо са гнусним уништавањем и живе и мртве материје, што описује и Френк Херберт, у култном роману „Дина, у чијем се неодољивом литарарном универзуму атомско оружје именује као „сагоревач камена.

Горан Станковић

EГИПАТСКИ РАЗЛОМЦИ

Под египатским разломком се подразумева јединични разломак, дакле разломак облика 1/n, где је n природан број. Најстарији извор у коме се могу наћи египатски разломци јесте Риндов папирус који датира из времена око 1650. године п. н. е (чува се у Британском музеју у Лондону). Ова врста разломака и његове примене мало су познате широком кругу читалаца, чак и већем броју математичарима. У каквој су они вези с Пентијум-овим багом?

Миодраг Петковић

МАТЕМАТИКА = ОНТОЛОГИЈА

Занимљиво је и то да језик теорије категорија може наћи примену не само у математичким и природним наукама, већ и у области сложених организација и структура у друштву, све до најопштије од њих – филозофије. Овога пута имамо у виду оно што је казао савремени француски филозоф Ален Бадју да је математика онтологија”, полазећи од тога да је, по његовим речима, током читаве историје управо математика изражавала оно што је рециво [dicible] о бићу-као-таквом”.

Милан Д. Тасић

ТРИКОВИ У СПОРЕЊУ

Привидни и лажни аргументи се употребљавају у свакојакој људској пракси, у породичним и комшијским расправама, у пословном, научном и политичком животу, било да је расправа усмена (у кући или на састанцима, за говорницом, у медијима…), или писмена (у штампаним новинарским или научним чланцима, или на друштвеним мрежама). Ти некоректни поступци су увек ради постизања неког циља – да се победи противник, да се оствари повољан утисак код присутних посматрача или код гледаоца и читаоца, или постигне нека друга корист. Истина није циљ, већ само победа над противником.

Драгослав Стоиљковић

ВЕШТИЧИНА КРИВА

Све до пре једног века било је врло мало жена које су биле аутори научних радова из математике и техничких дисциплинa где се примењује математика. Да ли ово значи да математика, са својим изразито апстрактним карактером, превазилази женску моћ разумевања? Ако је тако, како онда да коментаришемо речи чувеног француског математичара Анрија Поенкареа: Осећање математичке лепоте, хармонија бројева и форми, геометријска елеганција, представљају истински естетски осећај, познат свим математичарима. А то је осећајност. Зашто је име једне скромне и стидљиве особе остало упамћено у математици по једном рогобатном термину?

Љиљана Петковић

ГЕОМЕТРИЈА СНОВА

Тумачење је изузетно сложено и вишезначно, па ћемо овде споменути само један пример сна о три лопова који се често наводи у психолошкој литератури. Како у томе помаже математички појам – хомотетија?

Милош Чанак

МОНАДА (источиште и уточиште)

У техничком смислу, питагорејци су монаду сматрали аритметичком јединицом уколико она није имала положај у простору, геометријском јединицом уколико га је имала. Схваћену у аритметичком смислу, питагорејци су монаду поимали као источиште и уточиште свих бројева.

Рашко Радовић

ЖИВОТ САМОУНИШТАВАЈУЋИ

Живот је медејски, Питер Вард тврди кроз 140 страна своје књиге, а не гајански. По својој природи, живот се самоуништава. Једину наду, на дуже стазе, представља људско предвиђање и планирање, да би се осигурао опстанак. Тада ће, сугерише он, живот на Земљи коначно превладати своју медејску природу. Тада ће живот заиста постати Гаја.

Петар Нуркић

ТАЈНА НЕБЕСКОГ ПЛЕСА

Иако његови утемељивачи више не седе за управљачем, астрономска опсерваторија у Гизи и даље представља машину која служи замишљеној сврси покушаја комуникације са потенцијалним посматрачима који би могли, у хиљадама година удаљеној будућности, опчињени зрачењем њене енергије, застати испред Велике пирамиде и упрти поглед ка њеном врху.

Милован Шавија

КАЖИ МИ КАКО ДА МЕ ЗОВЕМ

Бавећи се врхунским технологијама, стално решавате неке проблеме, веће или мање. Често се ти проблеми преносе са генерације на генерацију опреме, па вас проблем који је „заувек решен ипак сачека иза неког угла…

Дејан Ристановић

РАЗМЕТНИK

Веселин Гатало

Похвале не примамо, хакери су нам закључали електронско сандуче.

О аутору

Stanko

Оставите коментар