U SLICI U REČI

„GALAKSIJA”U „MOJOJ KNJIZI”

674 pregleda

Novinar Stanko Stojiljković govori o tome kako je otkrio delo „Pohvala ludosti”Erazma Roterdamskog, kako ga je doživeo u prvom čitanju a kako kasnije, u ponovnim susretima sa ovim delom. Erazmo Roterdamski (1466-1536) holandski teolog, filozof, filolog i književnik, živeo je u doba reformacije, i dosledno je kritikovao crkvene zloupotrebe, korumpirano sveštenstvo, obrede i sujverja, ali i sve one ljudske postupke koji izviru iz ljudske gluposti i nerazumnosti.

Erazmo je ludost video kao društveno štetan fenomen, i stoga je izlaže satiričnoj kritici. Pa ipak, na određenu vrstu ludosti, koju je nazivao i mudrom ludošću, on gleda sa simpatijom. To je ona vrsta ludosti koja podrazumeva rizik, nekonvencionalnost i otkrivanje novih puteva.

Stanko Stojiljković je bio dugogodišnji saradnik „Politike”, gde je 1989. pokrenuo i uređivao rubriku „Nauka i tehnologija’”. Bio je glavni urednik časopisa „Svet kompjutera”, „Galaksija”i drugih naučnih glasila. Autor je osam knjiga koje imaju za cilj popularizaciju nauke. Stanko Stojiljković u emisiji govori i o tome šta mu kao piscu i novinaru znači susret sa delom Erazma Roterdamskog.


Vojislav Karanović

Prvi program Radio Beograda, petak, 16. novembar, od 23 do 24 časa.Urednik i voditelj emisije „Moja knjiga”je Vojislav Karanović.

Razgovor Vojislava Karanovića sa Stankom Stojiljkovićem možete poslušati OVDE.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Izvan svake sumnje, neobičan razgovor, s natuknicama drugačijeg viđenja Pohvale ludosti. Čini se da su sagovornici saglasni da Erazmo Roterdamski veliča ludost, s tim što gost nastoji da, u svetlu najnovijih naučnih saznanja, objasni da je ona svojstvena čoveku, a i drugim životinjskim vrstama koje mu prethode. Bilo bi zanimljivo čuti šta će na to reći naučnci, pre svega evolucioni biolozi, genetičari, neurolozi, čak i filozofi.

Ostavite komentar