У СЛИЦИ У РЕЧИ

„ГАЛАКСИЈА”У „МОЈОЈ КЊИЗИ”

Моја књига (РТС)

Новинар Станко Стојиљковић говори о томе како је открио дело „Похвала лудости”Еразма Ротердамског, како га је доживео у првом читању а како касније, у поновним сусретима са овим делом. Еразмо Ротердамски (1466-1536) холандски теолог, филозоф, филолог и књижевник, живео је у доба реформације, и доследно је критиковао црквене злоупотребе, корумпирано свештенство, обреде и сујверја, али и све оне људске поступке који извиру из људске глупости и неразумности.

Еразмо је лудост видео као друштвено штетан феномен, и стога је излаже сатиричној критици. Па ипак, на одређену врсту лудости, коју је називао и мудром лудошћу, он гледа са симпатијом. То је она врста лудости која подразумева ризик, неконвенционалност и откривање нових путева.

Станко Стојиљковић је био дугогодишњи сарадник „Политике”, где је 1989. покренуо и уређивао рубрику „Наука и технологија’”. Био је главни уредник часописа „Свет компјутера”, „Галаксија”и других научних гласила. Аутор је осам књига које имају за циљ популаризацију науке. Станко Стојиљковић у емисији говори и о томе шта му као писцу и новинару значи сусрет са делом Еразма Ротердамског.


Војислав Карановић

Први програм Радио Београда, петак, 16. новембар, од 23 до 24 часа.Уредник и водитељ емисије „Моја књига”је Војислав Карановић.

Разговор Војислава Карановића са Станком Стојиљковићем можете послушати ОВДЕ.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Изван сваке сумње, необичан разговор, с натукницама другачијег виђења Похвале лудoсти. Чини се да су саговорници сагласни да Еразмо Ротердамски велича лудост, с тим што гост настоји да, у светлу најновијих научних сазнања, објасни да је она својствена човеку, а и другим животињским врстама које му претходе. Било би занимљиво чути шта ће на то рећи научнци, пре свега еволуциони биолози, генетичари, неуролози, чак и филозофи.

Оставите коментар