ДАРВИНОВА НИТ

ГЕН ЗА КАФУ И ЧОКОЛАДУ

177 pregleda
Getty Images

Волите ли и једну и другу? Тајна је вероватно у генима. То генско обележје може вас погурати ка добром здрављу.

Студије су показале да умерене количине црне кафе – између 3 и 5 шољица дневно – смањују ризик од одређених болести, укључујући Паркинсонову болест, болести срца, дијабетес типа 2 и неколико врста рака. Више волите црну каву? Онда вероватно волите и тамну, горку чоколаду, према новом истраживању које идентифицира генску основу за те склоности.

То генско обележје може вас погурати ка добром здрављу, према научници Мерилин Корнелис, професорка превентивне медицине на медицинском факултету Фајнберг на Нортвестерн универзитету, коју преноси CNN.Kажем људима да је моја занимација истраживање кафе, рекла је Корнелис. То је врућа тема.

Зашто врућа? Зато што су студије показале да умерене количине црне кафе – између 3 и 5 шољица дневно – смањују ризик од одређених болести, укључујући Паркинсонову болест, болести срца, дијабетес типа 2 и неколико врста рака. Но те ће предности вероватно бити израженије ако кафа не садржи млеко, шећер и друге ароме које додајемо, а дебљају.

У претходним истраживањима, Мерилин Корнелис и њен тим открили су да гени могу утицати на то зашто неки људи уживају у бројним шољицама кафе дневно, док други не.

„Знамо да постоји све више доказа који упућују на повољан утицај конзумације кафе на здравље. Али читајући између редака, свако ко саветује некога да конзумира кафу обично би га требало саветовати да конзумира црну кафу због разлике између конзумације црне кафе и кафе с млеком и шећером, нагласила је Корнелис.Једна је природна, без калорија. Друга може додати стотине калорија, а утицај на здравље могао би бити сасвим различит.

У новој студији објављеној у часопису Nature Scientific Reports, Корнелис је детаљније анализирала врсте кавопија, одвајајући љубитеље црне кафе од љубитеља павлаке и шећера (и других додатака).

У претходним истраживањима, Мерилин Корнелис и њен тим открили су да гени могу утицати на то зашто неки људи уживају у бројним шољицама кафе дневно, док други не.Људи с одређеним геном брже метаболизују кофеин, тако да стимулативни учинци брже нестају и морају пити више кафе, нагласила је.То би могло објаснити зашто се чини да некима не смета много кафе у односу на некога ко би могао добити дрхтавицу или постати врло тескобан након мало кафе.

У новој студији објављеној у часопису Nature Scientific Reports, Корнелис је детаљније анализирала врсте кавопија, одвајајући љубитеље црне кафе од љубитеља павлаке и шећера (и других додатака).Открили смо да они који пију кафу а имају генску варијанту повезану с бржим метаболизмом кофеина преферирају горку, црну кафу, истакла је Корнелис. Такође смо пронашли исту генску варијанту код људи који више воле чисти чај од заслађеног и горку тамну чоколадум, а не нежнију млечну чоколаду.

Но, постоји једна квака. Мерилин Корнелис и њен тим не мисле да преференција има икакве везе са укусом обичне црне кафе или чаја. Уместо тога, рекла је, људи с овим геном преферирају црну кафу и чај јер горак укус повезују с повећањем менталне будности због кофеина.

„Наше тумачење је да ти људи изједначавају природну горчину кофеина с психостимулацијским учинком, додала је Корнелис. Науче да повезују горчину с кофеином и учинком који осећају. То је научено. Исто вреди и за преференцију тамне над млечном чоколадом. Kад помисле на кофеин, помисле на горак укус, па уживају и у тамној чоколади, разјаснила је Корнелис. Могуће је да су ти људи само врло подложни учинку кофеина, а такође имају то научено понашање повезано с другом горком храном.

Студије показују да чак и мали залогај тамне чоколаде дневно може допринијети здрављу срца и смањити ризик од дијабетеса. То је вероватно зато што какао садржи много флаванола – епикатехина и катехина – антиоксидативних једињења за која се зна да побољшају проток крви.

Тамна чоколада садржи нешто кофеина, али много више једињења званог теобромин, познатог стимуланса живчаног система повезаног с кофеином. Но, више није боље када је у питању теобромин, показују студије – више дозе могу повећати број откуцаја срца и покварити расположење. Тамна чоколада је, такође, пуна калорија, па је ограничење конзумације добро за линију.

Ипак, студије показују да чак и мали залогај тамне чоколаде дневно може допринијети здрављу срца и смањити ризик од дијабетеса. То је вероватно зато што какао садржи много флаванола – епикатехина и катехина – антиоксидативних једињења за која се зна да побољшају проток крви. Остале намирнице које садрже флаваноле, укључују зелени, црни чај, црвено вино, кељ, лук, бобице, агруми и соја.

(Извор Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар