ТАКНУТО ЋАКНУТО

И МАЈМУНИ СЕ НАВИКЛИ

Илустрација

Они можда природно припадају прашуми, али мајмунима у зоолошком врту у Финској много је дража саобраћајна бука од звукова из џунгле, показало је истраживање. У склопу експеримента о томе на који начин технологија може унапредити живот животиња у заточеништву, научници су у станиште мајмуна у хелсиншком зоолошком врту инсталирали тунел опремљен сензорима. Примати су добили прилику да изаберу желе ли слушати звуке кише, саобраћаја, музику за игру или зен звуке.

„Мислили смо да ће више уживати у смирујућим звуцима, попут зен музике, али они су чешће бирали саобраћајну буку (!), рекла је Илиена Хирскиј-Даглас, научница с финског универзитета Алто. Тутњава аутомобила показала се далеко најпопуларнијим избором мајмуна, који су притом понекад спавали или чешкали један другог у звучном тунелу, што нису радили ни при једном другом звуку, рекла је она. Научна координаторка у ЗОО-у Kирси Пинонен верује да звуци саобраћајне буке ове животиње подсећају на неке од природних начина комуникације мајмуна.

„Мајмуни се у дивљини користе пиштањем, вриштањем и сквичањем како би остали у контакту”, појаснила је. То су звуци које мајмуни можда чују и у прометној буци. Звучни експерименти су се и раније спроводили на животињама у заточеништву, али научници кажу како је ово први покушај да се животињама даје пуна контрола над ониме што желе да слушају. У будућности би то могло да омогући зоолошким вртовима да животињама осигурају додатне подражаје.

„Животиње би, на примерице могле контролисати своје осветљење, температуру или чак играти игре”, рекла је Хирскиј-Даглас.Технологија нам је на располагању, а ми то тек почињемо повезивати”. Пинонен је открила да су други зоолошки вртови у Европи заинтересовани за њихова истраживања, а њен тим ће мајмунима ускоро покушати да постави и екране у тунелу да одаберу и шта желе да гледају.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар