TAKNUTO ĆAKNUTO

I MAJMUNI SE NAVIKLI

490 pregleda

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, ali majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj mnogo je draža saobraćajna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.U sklopu eksperimenta o tome na koji način tehnologija može unaprediti život životinja u zatočeništvu, naučnici su u stanište majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima. Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, saobraćaja, muziku za igru ili zen zvuke.

„Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvucima, poput zen muzike, ali oni su češće birali saobraćajnu buku (!), rekla je Iliena Hirskij-Daglas, naučnica s finskog univerziteta Alto.Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugog u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je ona.Naučna koordinatorka u ZOO-u Kirsi Pinonen veruje da zvuci saobraćajne buke ove životinje podsećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna.

„Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu”, pojasnila je. To su zvuci koje majmuni možda čuju i u prometnoj buci.Zvučni eksperimenti su se i ranije sprovodili na životinjama u zatočeništvu, ali naučnici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele da slušaju.U budućnosti bi to moglo da omogući zoološkim vrtovima da životinjama osiguraju dodatne podražaje.

„Životinje bi, na primerice mogle kontrolisati svoje osvetljenje, temperaturu ili čak igrati igre”, rekla je Hirskij-Daglas.Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati”.Pinonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Evropi zainteresovani za njihova istraživanja, a njen tim će majmunima uskoro pokušati da postavi i ekrane u tunelu da odaberu i šta žele da gledaju.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar