МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАФА ОДЛАЖЕ РАНУ СМРТ

460 pregleda
Pixabay

Истраживање: Људи који пију каву имају смањен ризик?

Чини се да људи који пију кафу имају мањи ризик од преране смрти, сугерише студија, а преноси енглески лист Guardian. Са шећером или без, , иако стручњаци упозоравају да кључ није само у кафи. Наиме, резултати могу бити последица тога што су људи који пију кафу генерално имућнији. Претходне студије су сугерисале да би напитак могао бити користан за здравље, а пијење кафе повезано је с мањим ризиком од стања у распону од хроничне болести јетре до одређених карцинома, чак и деменције.

Сада су истраживачи у Kини открили да су људи који су сваки дан пили умерену количину кафе, без обзира је ли заслађена шећером или не, имали мањи ризик од смрти у раздобљу од седам година од оних који то нису чинили. Резултати су слични и за инстант, мљевену и кафу без кофеина. Студија, објављена у Annals of Internal Medicine, темељи се на подацима од више од 171 хиљаде учесника. Прикупљене су генетске, животне и здравствене информације од више од 500.000 људи од почетка 2006, укључујући навике испијања кафе.

Тим научника је користио податке из смртовница да би пратио учеснике у средњем раздобљу од седам година од 2009, током којег је умрло 3.177 људи. Након што је узео у обзир чиниоце укључујући старосну доб, пол, етничку припадност, образовање, пушење цигарета, телесну активност, индекс телесне масе и исхрану, открио је да су људи који су конзумирали незаслађену кафу, у поређењу са онима који нису пили овај напитак, имали најмањи ризик од смрти.

Највеће смањење, 29% мањи ризик од смрти, забележено је код оних који су пили од 2,5 и 4,5 шољице дневно. Смањење ризика од смрти видљиво је, такође, за кафу заслађену шећером, барем за оне који пију од 1,5 до 3,5 шољице дневно. Тренд је био мање јасан за људе који су користили вештачке заслађиваче. Међутим, студија је испитала учеснике о испијању кафе и другим навикама само једном и ослањала се на самоизвештавање. Навид Сатар, професор метаболичке медицине на Универзитету у Глазгову који није био укључен у рад, упозорио је да налази, иако интригантни, нису јасни.

„Посматрачка природа ове нове студије значи да су закључци далеко од коначних. То је зато што су људи који пију кафу уопштено имућнији и имају здравији живот од оних који не пију кафу, а ја и даље нисам уверен могу ли се ти чиниоици превладати у посматрачким студијама, рекао је он. И додао да генетски докази не повезују кафу с неким важним здравственим добробитима: „Препоручио бих људима да се држе кафе или чаја, по могућности без шећера, чему се већина може прилагодити, и покушају да учине све ствари за које знамо да их одржавају здравим – више се кретати, јести и боље спавати.

Др Кристина Ви, заменица уредника часописа, сложила се да налази нису коначни. Но, додала је, чини се да испијање кафе, незаслађене или са скромном количином шећера, вероватно није штетно за већину људи.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар