TAKNUTO ĆAKNUTO

KOMETA OTOPLJAVA

258 pregleda
kometa

Jedan od krivaca: kometa (Vikipedija)

Pre 56 miliona godina dogodilo se tajanstveno veliko otopljenje na Zemlji, a ljudi ni od korova. Ko je krivac? Naučnici su ovih dana u uglednom časopisu „Sajens” privremeno optužili kometu ili asteorid. Videćemo ko će od dvoje osumnjičenih prvi priznati.

Naša planeta počela je naglo da zagreva u paleocenu-eocenu, i to razdoblje nazvano je „toplotni maksimum” (PETM). Dokaz postoji: u isto vreme nešto vanzemaljskog porekla sručilo se na Zemlju, ustanovila je družina istraživača sa tri univerziteta – Renselar, Ratgers i Kolumbija. Pronašli su, naime, mikrotektite, okrugle komadiće otopljenog tamnog stakla s crnim tačkicama, što uverljivo ukazuje da je bilo sudara s kometom ili asteroidom.

Pomenute tačkice su nastale, kako se veruje, isparavanjem tla kada je kosmička stena svom silinom tresnula. Manji komadi otopljenog kamenja odleteli su u visinu, ohladili se i pali na površinu naše planete. Nekoliko primeraka izvađeno je s morskog dna na velikoj dubini blizu Bermuda. Šta se nakon toga zbilo?

Ugljenik se nagomilao u gasnom omotaču (atmosfera), temperatura je porasla pet-šest Celzijusovih stepeni, mora su postala kisela. Tadašnje životinje krenule su u veliku seobu u hladnije krajeve na severnom i južnom polu. Na Zemlji su počele da se pojavljuju porodice savremenih sisara.

Nikome još nije jasno kako se to tačno desilo i koliko se brzo zagrejala i ohladila naša planeta, ali je „toplotni maksimum” potrajao oko 150.000 godina. Izvesno je da se ugljenik u vidu metana, nataložen u morima i okeanima, naglo oslobodio i ispario.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar