MEĐU IZMEĐU

KVANTNI RAZGOVOR PREDSEDNIKA

340 pregleda

Dvojica predsednka, Kineske akademija nauka i Austrijske akademije nauka, u prvoj kvantnoj video-konferenciji. Prizor ia naučnofantastičnog filma „Zvezdane staze“? Niste pogodili, razgovarali su jedan sedeći u Pekingu, a drugi u Beču: Čunli Bai i Anton Cajlinger.

Prenos se odvijao preko satelita „Mo Di” ili „Mo Ci”, sa imenom čuvenog kineskog filozofa iz 391. godine (na latinskom Micius), koji je kruži na visini od 500 kilometara iznad naše planete. Odaslat je 16. avgusta 2016. godine, a predstavlja, u stvari, savršeni prijemnik fotona, koji svakog dana u isto vreme prolazi iznad iste tačke.

Slanje poruke iz Beča u Peking.

Toliko je osetljiv da zabeleži kvantno stanje svake svetlosne čestice pojedinačno ispaljene ka njemu. Osmislili su ga istraživači pod okriljem Kineske akademije nauka, na čelu s profesorom Jian-Vei Panom, radeći na tome gotovo jednu deceniju.

Satelit je opremljen s tri bitna uređaja: prdajnikom s kvantnim protokolom (QKD), izvor prepletenih fotona i kvantnim prijemnikom i analizatorom. Pet kopnenih stanica, izgrađenih u Kini, u stalnoj je vezi sa satelitom. Razmeštene su na rauličitim nadmorskim visinama – od 690 metara nadomak Pekinga do pokrajine Tibet.

Već je najavljena slična saradnja Kine sa Singapurom, Italijom, Nemačkom i Rusijom.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar