MEĐU IZMEĐU

NAJUSPEŠNIJI TENISER?

232 pregleda
Wikipedia

SPEREKSKLUZIVNO

Poslednjih nekoliko godina u svetu tenisa aktivni i bivši profesionalni teniseri, treneri, novinari preko medija ili društvenih mreža, a ponajviše stotine hiljada zaljubljenika u ovu igru, iznose svoja mišljenja putem komentara na sajtovima, u elektronskim sportskim časopisima ili na društvenim mrežama o tome ko je najbolji igrač današnjice, čak i ko je najbolji u istoriji tenisa; ovo drugo je nonsens na sreću vreme nije stalo.

U sledećem broju štampane Galaksije (4/2022) pojaviće se obiman ekskluzivni esej koji rangira najuspešnije tenisere današnjice Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala koristeći originalni matematički model. Ne razmatra se pitanje ko je najveći/najbolji danas zbog niza subjektivnih činilaca, a i nedovoljno jasne definicije šta znači najveći teniser: da li je to (rezultatski) najuspešniji, najbolji po stilu igre ili onaj koji je najviše doprineo unapređenju tenisa, ili kombinacija ovih kategorija dostignuća. Osim toga, ne postoji solidna metrika kojom bi se ove kategorije uporedile jer se javlja subjektivna procena značaja teniskog dostignuća koju je nemoguće eliminisati. Cilj je primena matematičkog modela za analizu uspešnosti tenisera zasnovana na dostignućima koja se mogu predstaviti numeričkim podacima.

Razlog zašto se razmatra trojka veličansvenih Federera (F), Nadala (N) i Đokovića (D) proizilazi iz činjenice da u ranijim epohama nije postojao igrač ili grupa igrača koji je(su) bio(bili) znatno bolji od konkurenata u dužem vremenskom periodu, bar u odnosu na pomenutu trojku koja već dve decenije dominira svetskim tenisom. Vrlo povoljna okolnost za rangiranje najboljih tenisera ove generacije, Federera, Nadala i Đokovića, jeste da su igrali u (skoro) istom vremenskom razdoblju tako da poređenje njihovih dostignuća ima smisla.

Pri rangiranju uzeto je 26 dostignuća (kategorija) pomenute trojice tokom njihovih karijera. Izbor je zasnovan na karakteristikama koje se mogu opisati numeričkim podacima i na njihovom najčešćem pojavljivanju na brojnim sajtovima i časopisima posvećenih tenisu. Osim numeričkih podataka koji vrednuju teniska postignuća i mogu se predstaviti matricom M reda 3 x 26 (M je kolona matrica (N,F,D)), uvedeni su i pripadajući težinski faktori T = (T1,…,T26). Ovi faktori imaju za cilj da teniska dostignuća budu što adekvatnije vrednovana imajući u vidu značaj svakog od njih i njihov relativan odnos. Vrednosni koeficijentiN, F i D za svakog od trojice tenisera dobijaju se iz matričnog proizvoda M x T, što direktno daje poredak najuspešnijih tenisera današnjice.

Prof. dr Miodrag Petković

O autoru

administrator

Ostavite komentar