TAKNUTO ĆAKNUTO

NAKNADNA „POSLE ISTINA”

457 pregleda
tesic-stojan

U Oksfordski rečnik ušao je izraz post-truth („posle istina” iliti „naknadna pamet”), čiji autor je Stojan Stiv Tešić (1942-1996.), srpski romanopisac, pisac komada, scenarista i dobitnik Oskara koji je živeo i radio u SAD. Izraz se koristi se kao pridev i odnosi na „okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji uticaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu, ili lični i pojedinačni stavovi”.

Iako je kriterijum ulaska neke reči da se ona koristi najmanje deset godina u medijima ili književnosti, „posle-pamet” je izabrana zbog „jačanja društvenih mreža kao izvora informacija i sve većeg nepoverenja prema činjenicama koje iznosi establišment”, saopštila je redakcija.

Kako su naveli lingvisti, post-truth je 2016. godine „postala glavna reč u političkim komentarima i korišćena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobede”. Po zvaničnom tumačenju prefiks post nema uobičajeno značenje posle nečega (na primer post-war ili posleratni), već označava „period u kojem je određeni koncept postao nevažan”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar