ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ПОПИЈЕШ И ОДМАХ СМРШАШ

123rf

Након узимања овог лека испитаници изгубили 20 одсто своје тежине.

Kада бисмо једноставним речима хтели објаснити прекорметну дебљину, рекли бисмо да се ради о већем уносу енергије од њене потрошње. Но у практичном смислу ова болест је сложенија. У данашње време више од 40% одраслих Американаца има проблема с вишком килограма. Не само да је тешко скинути их, већ је у медицинском смислу ту болест компликовано лечити.

Учесници који су узимали плацебо након завршетка студије изгубили су мали и клинички безначајан број килограма, док су код оних који су добили „семаглутидрезултати били много израженији.

Осим значајне проене у стилу живота, попут здраве исхране и редовних телесних вежби, постоје још само две опције за скидање вишка масног ткива: баријатријска хирургија и лекови за мршављење. Прва опција је инвазивна и са собом носи разне ризике и компликације, а лекови нису увек ефикасни и често могу имати штетне нуспојаве.

Обећавајући третман

Међутим, експериментални третман који су недавно тестирали научници могао би утрти пут за нове моделе лечења пацијената лековима. Током студије, у којој је учествовало готово 2.000 сувише дебелих одраслих особа из 16 земаља, судионици су узимали седмичну дозу лека „семаглутида, који се иначе користи за лечење дијабетеса типа 2. Kонтролна група је уместо лека узимала плацебо. Обе групе испитаника добиле су упутства за здравији начин живота који подстиче губитак килограма.

„Ниједан други лек није успео довести до оволиког постотка мршављења. Први пут људи могу помоћу лека постићи исти резултат као инвазивном операцијом.

Учесници који су узимали плацебо након завршетка студије изгубили су мали и клинички безначајан број килограма, док су код оних који су добили „семаглутид резултати били много израженији, пише ScienceAlert. Након 68 седмица узимања лека који делује тако што сузбија апетит, судионици који су узимали „семаглутид у просеку су изгубили 14,9 посто своје тежине. С тим да треба напоменути да је више од 30 одсто испитаника изгубило више од 20 постотака телесне масе.

За сада се чини да је овај лек двоструко делотворнији од постојећих лекова за мршављење, наводе истраживачи.Ниједан други лек није успео довести до оволиког постотка мршављења. Први пут људи могу помоћу лека постићи исти резултат као инвазивном операцијом”, рекла је лекарка специјализована за дијабетес и прекомерну дебљину Рејчел Бетерхам са University College у Лондону.

Осим губитка килограма, испитаници су забележили побољшања и у другим подручјима и навели да су постигли бољи квалитет живота.

Недостаци третмана

Иако су резултати охрабрујући, узимање „семаглутида у лечењу гојазности има својих недостатака. Многи судионици забележили су благе до умерене нуспојаве (и у групи која је добила „семаглутид, и у оној која је примила плацебо), укључујући мучнину и пролив. Иако су нуспојаве биле само привремене, готово 60 учесника у групи која је добила лек одлучило се на прекид лечења. У групи која је примила плацебо лечење је прекинуло само петоро испитаника.

Други проблем био је начин примене лека који се давао инјекцијом, док многи више воле орално узимање. Додатно, још увек нема података о томе шта се догодило судионицима након престанка узимања лека. Једна испитаница рекла је за The New York Times да је јој се тежина почела повећавати након завршетка истраживања.

„Иако овакви лекови могу бити корисни код тешких облика гојазности јер у кратком периоду могу довести до губитка килограма, они нису чаробни штапић који ће решити проблем мало већег броја килограма”, сматра нутриционист Том Сандерс са Универзитета King’s College у Лондону, који није учествовао у студији. Америчка агенција за храну и лекове и регулаторна тела у Британији и Европи управо раде на анализи ових података. Истраживање под називом Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity објављено је у часопису The New England Journal of Medicine.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар