MEĐU IZMEĐU

SEKSUALNA TELAŠCA

230 pregleda
bioRxiv

Razumevanje njihove uloge moglo bi ponuditi uvid u seksualni nagon i osetljivost na podražaje.

Dosad se verovalo da čudne kapsule ispunjene živcima, otkrivene u genitalijama pre više od 150 godina, osećaju tek pad temperature tela. Međutim, nedavni eksperimenti na miševima koje su sproveli istraživači iz Medicinskog instituta Hauard Hjuz u SAD, ukazuju na uzbudljiviju ulogu Krausovih telašca.Izvorno ih je opisao Vilhelm Kraus, anatom iz 19. Stoleća: ova tela ispunjena živcima pronađena su u različitim tkivima, uključujući glavić, klitoris, usmine, jezik i konjunktivu oka. On je identifikovao dve vrste: jednu koja nalikuje obliku čaše i stabljike, a drugu cilindričnu s jednostavnijim rasporedom aksona.

Nova studija, objavljena u naučnom preprint repozitorijumu bioRxiv, na mužjacima i ženkama miševa otkrila je da uopšte nisu povezana s regulacijom temperature. Umesto toga, specijalizovana su za prenos mehaničkih vibracija i laganih dodira u centralni nervni sistem. Sličan broj ovih struktura pronađen je u penisu i klitorisu, što ukazuje na potencijalnu ulogu u seksualnom zadovoljavanju. Sledećiogledi pokazali su da stimulacija telešaca kod mužjaka miševa izaziva uzbuđenje, dok oni nastali genetskim inženjerstvom bez ovih snopova živaca nisu pokazivali nikakve znake uzbuđenja. Zanimljivo je da su mužjaci miševa bez telešaca i dalje tražili seks, ali je seksualna aktivnost bila kraća, drugačija i s više prekida

Ženke miševa kojima su nedostajale te strukture pokazivale su malo ili nimalo interesa za seks, čak i tokom prirodnog reproduktivnog ciklusa.

Iako je istraživanje sprovedeno na miševima, postoje potencijalne implikacije da bi se otkriće moglo primeniti i na ljudsku anatomiju. Razumevanje uloge ovih telešca moglo bi ponuditi uvid u seksualni nagon i osetljivost, a možda i pomoći u osmišljavanju novih tretmana za različite seksualne disfunkcije.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar