MEĐU IZMEĐU

ZAŠTO NAS ANANAS PECKA

205 pregleda
Pixabay

Skoro svako je osetio peckanje u ustima tokom i nakon jedenja svežeg ananasa. Ponekad je osećaj iritacije toliko intenzivan da je nemoguće uživati u ukusu. Svako pomisli da je to samo jaka kiselina koja iritira sluzokožu”, ali novi viralni video je reazotkrio manje poznati uzrok.Korisnik koji ga je objavio video klip, pincetom otkida mali deo ananasa, a zatim kroz mikroskop pokazuje strukturu voćke. Na snimku se mogu razaznati kristali igličastog oblika, rafidi, objašnjava za portal Self dr Majkl Šihan, koji proučava alergijske reakcije na biljke.

(Pexels/Kindel Media)

Rafidi su od kalcijum oksada (isto organsko jedinjenje koje stvara kamen u bubregu) i služe kao prirodna odbrana od grabljivaca, pošto ananas ne može tek tako da izbegne opasnost (nas koji želimo da ga pojedemo). Kivi, spanać i rabarbara, takođe, sadrže rafide, zbog čega mnogi osećaju sličnu vrstu iritacije.Rafidi prave mikroabrazije na jeziku i u unutrašnjosti obraza, što omogućava kiselini ananasa da lakše uđe u sluzokožu i stvori osećaj peckanja. Srećom, ovi kristali mikroskopske veličine nisu ozbiljno štetni za čoveka, ali mogu biti opasni za male insekte, poput bebe moljca.

Još jedan uzrok iritacije je bromelain, enzim u ananasu (pomaže u razlaganju proteina). Naša usta ne mogu razgraditi ovo hemijsko jedinjenje efikasno kao želudac, pa on postepeno razlaže protein u sluzokoži usne duplje i otklanja zaštitni sloj, zbog čega kiselina lakše napada površinu. Iako bromelain smeta u uživanju u ananasu, ovaj enzim pozitivno utiče na zdravlje jer predstavlja antioksidant i pomaže u zaceljivanju rana.Drugim rečima, minijaturni rafidi nas bockaju i prave abrazije, što omogućava bromelainu da lakše razgradi protein, pa kiselina ulazi u površinski sloj sluzokože i izaziva peckanje.

Postoji li razlog za brigu? Osim što osećaj nije prijatan, ne postoji ozbiljan razlog za brigu, smatra dr Šihan. Peckanje ne mora automatski značiti da je pojedinac alergičan na ananas. U slučaju da dođe do otoka, jakog svraba od osipa ili otežanog disanja, tada postoji mogućnost da je u pitanju alergija. Inače, svež ananas će uvek sadržati enzime i bodljikave kristale, ali postoje dva načina konzumiranja koji mogu ublažiti peckanje. Prvo, ananas se može ispeći, jer na šezdeset stepeni Celzijusa enzimi koji dovode do peckanja počinju da se razgrađuju. Druga opcije je ananas sa mlečnim proizvodima, kao što su jogurt ili sladoled, jer će bromelain uticati na proteine iz mleka, umesto na one na sluzokoži. Pored ostalog, hladna kugla sladoleda će svakako ublažiti neprijatan osećaj.Na kraju, kupite ananas u konzervi, jer se enzimi uklanjaju tokom prerade.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar