MEĐU IZMEĐU

ŠTA KRIJE ČUDNA ZVEZDA

174 pregleda
Ilustracija

Potencijalno rešenje dugotrajne kosmičke enigme ukazalo se dok astronomi otkrivaju zbunjujuću prirodu zvezde nazvane HD 45166. U pitanju je otkriću koje bi moglo biti ključno za demistifikovanje porekla magnetara, neobičnih kosmičkih zvezdanih tela.Smeštena u binarnom sistemu udaljenog otprilike 3.000 svetlosnih godina od Zemlje, HD 45166 spada u kategoriju Volf-Rajeovih zvezda. To su helijumske zvezde koje su odbacile svoje spoljne slojeve vodonika, otkrivajući helijumsko jezgro. Ipak, HD 45166 se ističe, prkoseći uobičajenim očekivanjima astronoma.

Ta je zvezda poznata kao čudna unazad oko 100 godina, kaže Tomer Šenar sa Univerziteta u Amsterdamu, naglašavajući njenu zagonetnu prirodu.U pokušaju da dekodiraju misterije te zvezde, on i saradnicisproveli su niz posmatranja, pomno ispitujući svetlosni spektar zvezde. Tako su došli su do izvanrednog otkrića: ona poseduje izuzetno snažno magnetsko polje, koje je bez premca među zvezdama te veličine. Studija je objavljena u časopisu Science.

Jasan izgled HD 45166, koji karakteriše isticanje materije, verovatno je posledica zarobljenosti u vlastitom magnetskom polju. Za razliku od tipičnih Volf-Rajeovih zvezda kod kojih materija teče napolje,kod ove je zarobljena u lukovima, spajajući se između njenih polova i sudarajući se u središtu.Videli biste ovu debelu kuglu gasa, a ponekad probijanjem kroz nju i samu zvezdu, dodajeŠenar.

Značajno je da snažna magnetska polja predviđaju buduću transformaciju HD 45166 u magnetara, vrstu neutronske zvezde koja se može pohvaliti najjačim magnetskim silama u svemiru. Iako magnetari čine tek 10 posto neutronskih zvezda, proces njihovog nastanka je trajna enigma za astronome. Potencijalna evolucija zvezda sličnih HD 45166 u magnetare mogla bi ponuditi dugo traženo rešenje za tu zagonetku.Shenarov tim kreće u dvosmerni pothvat. Nastavak posmatranja binarnog sistema u kojem je navedena zvezda u sledećih nekoliko godina, obećava dublje uvide u njene odlike i konačnu sudbinu. Dodatno, potraga uključuje identifikovanje više magnetizovanih helijumskih zvezda, s proračunima koji ukazuju na postojanje stotina njih unutar naše galaksije. Lociranjem takvih zvezda u različitim fazama evolucije, neuhvatljivi proces iza stvaranja magnetara mogao bi konačno biti razotkriven.Pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=qwvwPqYYj9o

(Ilustracija HD 45166/ESO)

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar