MEĐU IZMEĐU

TROSTRUKA VAKCINA

190 pregleda

Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor sprovodi prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja trostruke vakcinacije protiv korona virusa vakcinom „epivakkorona, saopštio je šef odeljenja za zoonotske infekcije i grip Aleksandar Rižikov na nalogu „Rospotrebnadzora na Instagramu.

Kako on objašnjava, trostruka vakcinacija „epivakkoronomprvi put je primenjena na primatima u maju 2020. godine, a njihovo stanje se i dalje prati. Druga grupa životinja koju su činile lasice i morska prasad imunizovana je na taj način krajem jula.

„Takođe su ponovo imunizovane lasice i morska prasad, na kojima smo proveravali uporednu efikasnost dvostruke i trostruke vakcinacije. Efekat povećanja i trajanja imuniteta je potvrđen, pre svega na primatima, zaključio je naučnik.

Kako je istakao, prilikom trostruke vakcinacije, sastav „epivakkorone se ne menja. Rižikov dodaje da se nakon vakcinacije „epivakkoronom imunitet razvija kod više od 90 odsto vakcinisanih.„Nezavisna istraživanja pokazuju da realno na vakcinaciju reaguje veliki procenat stanovništva. Sada sprovodimo slučajna istraživanja među imunizovanim grupama i vidimo da su te cifre znatno veće od 90 odsto, precizirao je on.„Epivakkorona je druga registrovana vakcina u Rusiji za prevenciju kovida-19. Vakcina ne sadrži živi virus. Ona formira imunitet zahvaljujući veštački sintetizovanim peptidima. Vakcina će koštati do 4.210 rubalja (što je oko 46 evra).

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) je saopštila da ne mogu svi testovi otkriti antitela nakon primanja vakcine „epivakkorona, zbog čega će zajedno sa vakcinom isporučivati i specijalne testove.U Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „sputnjik ve (Sputnik V) centra „Gamaleja i „kovivak centra „Čumakov.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar