EKOSOFIJA

ZA KIM PLAČE „SUZA EVROPE”

745 pregleda

Reka Tara, suza Evrope, inače plavozelena, danas je zagađena. Celim svojim tokom do samog ušća u Drinu Tara je bila potpuno mutna, braon ili skoro bela u zavisnosti o kojem delu toka se radi, što se moglo videti i na fotografijama koje su obišle društvene mreže.

Ekolozi, nevladine organizacije i deo crnogorske opozicije tvrde da je reka zamućena zbog izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama. Oni su optužili vlast Crne Gore da dozvoljava ekocid.Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je Unesku najnoviji, kako su naveli, ekocid na reci Tari.


Bistra i mutna Tara

Oni ističu da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom Uneska, tokom jula bila konstantno zamućena, a da je danas, celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna.Napominjujući da su prethodnih meseci ili godina, brojne NVO i fizička lica podneli prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama, iz KOR-a navode da se devastacija Tare ne zaustavlja, već se pojačava, prenosi  In4s.

„Pored radova na auto-putu, izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito reke usled čega dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog sveta”, naveli su iz KOR-a.


Posledice
radova na auto-putu

Kako navode, Unesku su prosledili fotografije i video-zapise uništavanja reke, a isti materijal biće prosleđen i delegaciji EU u Crnoj Gori.Povodom ekocida na Tari, oglasila se i nevladina organizacija Grin hom, koja ukazuje da Tara ima „šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa.Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta”, kazali su iz Grin homa.


Nekad bila bistra reka

Ekološki pokret „Ozon je na Fejsbuku stranici objavio slike zamućene Tare sa lokacije „Spavište ispod Mojkovca, kod mosta na Tari. Oni pretpostavljaju da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje auto-puta.„Podneli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratnu informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim merama, saopštili su iz „Ozona.Zagađenjem Tare bavila se i opoziciona politička partija URA.

„Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih lepota, i neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati”, poručili su iz URA.

Oni su zatražili hitnu reakciju inspekcijskih organa i utvrđivanje uzroka zamućenja reke, navodeći da će o incidentu obavestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope, čiji je URA član.URA je podsetila da je Unesko zbog izgradnje auto-puta u izveštaju već naveo da je reka Tara ugrožena od građevinskih radova.„Više nego jasno je da je zamućenje najverovatnije nastalo zbog aktuelne izgradnje malih hidroelektrana na pritokama reke Tare i da je to još jedan nesvakidašnji skandal nad devastacijom prirodnih bogatstava svih građana Crne Gore”, navode iz URA.

Zbog ranije devastacije Tare reagovao je Unesko jula 2019. i u izveštaju Komiteta za Svetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje auto-puta na reku Taru.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar