EKOSOFIJA

ANESTETIK ZA PLANETU!

214 pregleda
Pixabay

Vredni naučnici su upravo izračunali da desfluran 2.500 puta više doprinosi globalnom zagrevanju od dosadašnjeg glavnog junaka, ugljen-dioksida.

Za one koji su poslednjih nekoliko godina proveli u paničnom strahu za sudbinu planete, iz Škotske je stigla lepa vest. Mada su u tom raudoblju postignuti ohrabrujući rezultati u redukciji emisije i eliminaciji iz atmosfere ozloglašenih gasova koji izazivaju klimatske promene, to nije uopšte doprinelo smanjivanju straha kod savesnih i odgovornih stanovnika jer je neodgovorna propaganda stalno dolivala ulje na vatru uzrokujući nove strahove. Što se više smanjivala količina ugljen-dioksida i ostalih apokaliptičnih gasova, utoliko se povećavao strah odgovornih stanovnika planete. Stoga bi pomenuta vest mogla biti od epohalnog značaja i označiti preokret u neprijatnom trendu.

Naime, Škotska je prva svetu zabranila medicinsko korišćenje anestetika zvanog desfluran koji se udiše. Nije teško naslutiti da je to gas, mada je manje poznato da nije nimalo naivan. Bez obzira što pomaže u eliminaciji bola prilikom hiruških intervencija, može isto tako predstavljati veliki rizik za opstanak planete. Vredni naučnici su upravo izračunali da desfluran 2.500 puta više doprinosi globalnom zagrevanju od dosadašnjeg glavnog junaka, pomenutog ugljen-dioksida.

Pojedine velike bolnice širom Ujedinjenog kraljevstva počele su da ga izbacuju iz upotrebe. Predviđeno je da do početka iduće godine bude potpuno izbačen. Isti vredni naučnici su precizno izračunali da će nakon toga u atmosferu godišnje odlaziti manje gasova globalnog zagrevanja (GWP, global warming potential), šro je ekvivalentno količini od 40 kilotona ugljen-dioksida.

U kojoj meri su Britanci ispred vremena govori podatak da će susedna Evropska unija prestati sa korišćenjem tog gasa tek od 1. januara 2026. Nije naodmet napomenuti da se pored desflurana na crnoj listi uništivača polarnih kapa nalaze još dva medicinska gasa isofluran i azotni oksid. Međutim, oni su daleko manje opasni od desflurana. Isofluran ima GWP potencijal od samo 130, a azotni oksid 300 puta u odnosu na ugnjen-dioksid.

Ali, svi ti podaci nisu bili dovoljni poslovično, a ponekad i bolesno preciznim Engleziima, tako da su svojim odgovornim i radoznalim građanima ponudili još brojčanih vrednosti. Tako su mogli saznati da anestetici mogu svakog dana generisati do 500 kilograma ekvivalentnog ugljen-dioksida. U poređenju s tim prosečan građanin Ujedinjenog kraljevstva proizvede dnevno GWP gasova ekvivalentno 25 kilograma ugljen-dioksida. I na kraju, boca desflurana od 240 miligrama, kada se koristi kao anestetik, doprinese globalnom zagrevanju kao 886 kilograma ugljen-dioksida.

Milovan Šavija

O autoru

administrator

Ostavite komentar