TAKNUTO ĆAKNUTO

BERMUDSKI TROUGAO MIT

916 pregleda
Bermudski trougao (Vikipedija)

Bermudski trougao je izmišljotina. Avioni i brodovi ne nestaju u području između Portorika, Florida i Bermuda više nego bilo u kojem delu sveta. Iako postoji mnogo prirodnih mehanizama koji mogu potopiti brodove, gotovo nijedan od tih ovde ne postoji.

U razgovoru za „Njuzkom”, poznati naučni komunikator jedan Karl Kruželnicki iz Australije rekao je da je procenat brodova i aviona koji nestaju u tom području „isti kao bilo gde drugde na svetu”. Uz napomenu da je blizu ekvatora saobraćaj veoma gust.

Mit je nastao kada je nekoliko važnih vojnih konvoja – i kasnijih spasilačkih ekipa – nestalo u Bermudskom trouglu između Prvog i Drugog svetskog rata. U stvarnosti, užasno vreme i manje izdržljivi brodovi i avioni više iščezavaju. Pojedini piloti bili su skloni katastrofalnim greškama, uključujući često gubljenje, opijanje uoči leta, čak i izostavljanje odgovarajuće opreme.

U većini slučajeva nikada nisu pronađene olupine i tela, ali to ne iznenađuje s obzirom na neverovatno duboka vodena prostranstva. Čak i danas se ostaci aviona i čamaca retko pronalaze, uprkos velikom napretku tehnologije izviđanja i praćenja.

Bez obzira na sve, neobičan spoj iščezlih posada i naveliko oglašeni nestanci pogodovao je nastanku legende. Najnovije pretpostavke upućuju na mehuriće metana koji, navodno, izbijaju s morskih dubina na površinu i gutaju čamce. Iako je to donekle naučno verovatno, istina je da nema rezervoara ovog gasa u Bermudskom trouglu.

Ukratko, nijedna ugledna naučna organizacija ne smatra da se u takva nagađanja može poverovati.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar