ТРЕЋИ СМЕР

ОПТУЖУЈЕМ (самог себе)!

Емил Зола (Wikipedia)

За разглашавање навелико књиге коју су бројни већ прочитали (и мене обавестили), па и ја сам, а она, у ствари, не постоји. Није написана, није одштампана.


Станко Стојиљковић

Немам куражи да оптужим неког другог. Као славни француски писац Емил Зола (J’accuse). Стога сам одлучио да су кривицу свалим на самог себе.

Из два разлога: прво, урачунаће ми то у олакшавајуће околности и, друго, знаће се, најзад, прави кривац. За шта?

За разглашавање навелико књиге коју су бројни већ прочитали (и мене обавестили), па и ја сам, а она, у ствари, не постоји. Није написана, није одштампана. Ако је нехотице угледате у некој књижари, добро протрљајте очи, окрените се наставите куда сте наумили.

Зашто да вас прогоне зли духови?

И тако ће волшебно ишчезнути, можда заувек, све што др Филип Раке Вукајловић, научни саветник Института нуклеарних наука „Винча у пензији, написао. И укоричио под насловом „ПРОМИСк-10: Тешке паре за лаку науку. Ишчилиће, тако, и писац кога још нисам упознао. Само часак: морам мало дуже да протрљам очи, јер ми се привиђа како јаше белог мармерног лава!

Скинуо сам велику бригу себи с врата. Осим ако јунаци из реченог крими-романа не почну да ми се свете. И туже ме Српској Инквизицији, која никад није званично установљена, да сам читао непостојећи забрањени рукопис.

Опет морам да протрљам очи: однекуда су се појавила силна имена и презимена као на померајућој траци при дну телевизијског екрана.

Ал’ не лези враже, проф. др Рајко Буквић из Географског института САНУ натенане избистрио писаније др Филипа Вукајловића, срочио есеј (Научници колхозници) и послао га „Галаксији. Зашто баш њој, постао сам веома сумњичав? Зато што пише за овај научни магазин.

Сад не морам да трљам очи, но за сваки случај се позивам на „Рукописи одражавају мишљења својих аутора са пете странице штампаног издања. Нека ми се и то узме у обзир, молим.

Слободан сам да вас известим, поштовани читаоци, да се Српски Рашомон сам од себе (раз)решио. Нема потребе да га у филм претаче дух почившег Акире Куросаве.

А цар Тројан из бајке?

(Све ово се одиграло у Трећем смеру који научници још нису открили, а ја сам се, злу не требало, тамо одраније сакрио. Ако ме неко од вас сретне на улици и препозна, нека следећа два-три минута лагано трља очи).

Ако сте докони, прочитајте још:

https://galaksijanova.rs/najotrovnija-knjiga/

https://galaksijanova.rs/il-lomaca-il-glavnjaca/

https://galaksijanova.rs/ko-ce-prvi-propevati/

О аутору

Stanko

Оставите коментар