EKOSOFIJA

PREŽIVETI CRNU UDOVICU

1.322 pregleda
Crna udovica (Vikipedija)

Može li mužjak izbeći neizbežnu smrt, ako odabere uhranjenu ženku za parenje? U svakom slučaju, izlaže se velikim izgledima da završi kao dobar zalogaj.

Zašto mužjak crne udovice najviše voli uhranjene ženke svoje vrste? Naučnici su odgonetnuli da nisu, po svemu sudeći, bez ikakvog predosećaja, kao što se doskora pretpostavljalo. Uvreženo je mišljenje da su, nakon parenja, završavali kao dobar zalogaj u utrobi svoje izabranice.

Pažljivo nadzirani skorašnji ogledi razmrsili u ovu tajnu: mužjaci sve čine da ne skončaju zauvek birajući ženku koja se maločas najela. Čak u nemilosrdnom i strastvenom seksualnom nadjačavanju imaju prednost.

U istraživanju je uočeno da
mužjaci crne udovice, ozloglašene
vrste pauka, na velikoj razdaljini
osete hemijske nagoveštaje da su
ženke u mreži spremne za parenje.

Većina istraživača je usmerena na ponašanje ženki u vreme razmnožavanja, verujući da je snaga izbora u njihovim telašcima i nožicama. Zato što je to sila koja presuđuje u prilagođavanju i preživljavanju svake vrste, malo ko je pretpostavljao da su, možda, mužjaci ishodište odabiranja.

Jedino je to proučavano u surovim okolnostima, kada je parenje skopčano sa smrću. U istraživanju je uočeno da mužjaci crne udovice, ozloglašene vrste pauka, na velikoj razdaljini osete hemijske nagoveštaje da su ženke u mreži spremne za parenje. I povrh toga u stanju su da razaznaju da li će izabranici kojoj hrle u zagrljaj postati slastan zalogaj, da li je uhranjena ili je izgladnela.

Odluka je jednostavna: ne ići potonjoj koja će ga, najvernovatnije, hakapljivo pojesti posle ljubavne igre. Ali pojavljuje se još jedno preimućstvo: birajući punačke ženke, mužjaci su ujedno odabiraju onu koja će izleći znatno više jajašaca. Dvostruka dobit, reklo bi se.

Kod većine životinjskih vrsta ženke usmeravaju tok razmnožavanja, naporno radeći da izlegu i sačuvaju što više jaja. Muški doprinos je takoreći zanemarljiv: obilje sperme i ništa više. Upravo ta nesrazmera u ulaganju (investicija) tera ih da se sparuju sa što više ženki, što bi se – s čovekove tačke gledišta – moglo nazvati razvratom.

Ponekad završe u utrobi gladne
ženke, a da nisu ni započeli
ljubavnu igru.

A ko je za to kriv? Majka priroda. Uzmemo li u razmatranje crnu udovicu, ulog je najveći – život mužjaka! Naučnici su izveli četiri opita s paucima odgajenim u laboratorijskim uslovima. Najpre su ispitali da li su se mužjaci na mreži više posvetili udvaranju nahranjenim ili gladnim ženkama, pa i kada one nisu bile prisutne. Ispostavilo se da su više pažnje poklonili prvima.

U drugoj proveri su vratili ženke u svoje razapeto stanište, i mužjaci su ponovo pokazali veće zanimanje za punačke. Zatim su namerno izazvali pometnju: stavivili su uhranjene ženke na mrežu izgladnelih i izgladnele na mrežu uhranjenih. Ispostavilo se da su mužjaci bili zbunjeni, ne zanimajući se previše za punačke ženke na pogeešnom mestu.

Naposletku su štapićima dodirivali i jedne i druge ženke i potom ih prinosili mužjacima. I ovi su se iznova opredelili za nahranjene, što je ukazivalo da su nešto namirisali. Napravili su najbolji izbor u nepovoljnim okolnostima.

Uprkos tom lukavstvu i naporu, mužjaci često ne prežive parenje sa ženkama crne udovice. Iako istraživači nisu to proveravali, iskustvo kazuje da je verovatnoća da budu pojedini prilično je velika. Ponekad završe u utrobi gladne ženke, a da nisu ni započeli ljubavnu igru.

Stanislav Ostrovski

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar