MEĐU IZMEĐU

ULTRAZVUK UBIJA RAK

603 pregleda
Ilustracija

U Rusiji počinju klinička ispitivanja najnovijeg uređaja za borbu protiv tumora.

Aparat je kombinacija dijagnostičkih alata i alata za lečenje – ultrazvuka visokog intenziteta koji se fokusira na datu tačku gde se nalazi tumor.Kako je rekao za Sputnjik šef odeljenja za naučno-tehnološko partnerstvo Politehničkog univerziteta „Petar Veliki” iz Sankt Peterburga, Oleg Ipatov, reč je prilično novoj grani lečenja i dijagnostike, koja se zove teranostika (terapija i dijagnostika). Kada se tumor ozrači ultrazvukom, ćelije se u roku od 10-15 sekundi zagrevaju do 70-90 stepeni. Nakon toga telo samostalno odbacuje mrtve ćelije.

„To nije ruska metoda, postoje analozi u svetu. Konkretno, u Francuskoj se pomoću sličnog uređaja leči tumor dojke. Međutim, svetska praksa pokazuje da se te metode aktivno koriste za lečenje drugih organa. Na primer, u Americi postoji uređaj za lečenje adenoma prostate kod muškaraca. U Kini se ova metoda koristi za lečenje štitne žlezde. Metoda je pokazala efikasnost i u lečenju proširenih vena”, podseća Ipatov.Kako je istakao, metoda je dobra jer je bezbolna i ne zahteva hiruršku intervenciju. U poređenju s francuskim analogom, ruski uređaj ima niz prednosti.

„Vreme procedure je smanjeno na 10-15 sekundi, dok francuska traje nekoliko minuta. Naš uređaj daje povratne informacije koje omogućavaju lekaru da kontroliše režime. Pored toga, on obezbeđuje termometriju – prati se temperatura u zoni koja ozračivanja, što je veoma važno kako ne bi došlo do pregrevanja”, objašnjava naučnik i dodaje da je Rusija stvorila zaista visokotehnološki uređaj: „Očekujemo da će uređaj ući na tržište sledeće godine.

Medicinski uređaj je osmišljen zajedničkim radom stručnjaka iz laboratorije za ultrazvučne tehnologije Centra za napredna istraživanja Univerziteta „Petar Veliki” u Sankt Peterburgu, stručnjaka iz Novosibirske fabrike za izradu instrumenata i vodećih medicinskih ustanova – Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za onkologiju „N. N. Petrov” i Prvog državnog medicinskog univerziteta „Akademik I. P. Pavlov” iz Sankt Peterburga.

(Ilustracija Ilja Pitalov/Sputnjik)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar