У СЛИЦИ У РЕЧИ

УВИД У МАГИЧНУ КОЦКУ

Илустрација

Илустрација

И у новом броју „Галаксија вас води заумне пределе изваредних и несвакидашњих промишљања и замишљања својих надахнутих аутора, и то духовно путешествије започиње јединственим увидом у васколике космичке тајне, названим „Магична коцка физике. Имајте на уму, поштовани читаоци, да вас очекују бројна изненађења, која препуштамо само вашој машти. Наставите да читате на своју одговорност, јер смо вас на време упозорили да је то научни магазин за натпросечно радознале.

МАГИЧНАКОЦКА

Наш велики писац, Милош Црњански, започео је своје епохалне Сеобе” следећим поетским насловом: Бескрајни, плави круг. У њему, звезда.” По мишљењу аутора овог есеја, квантна гравитације се може схватити као звезда бескрајног круга физике”, дакле концептуална срж структуре физике. Међутим, овај филозофско-концептуални поглед на проблем квантне гравитације није широко прихваћен.

Ђорђе Минић

ФУЛЕРЕНИ (могу и да лече Алцхајмерову болест)

Потенцијал фулерена да ступе у интеракцију са бета-амилоидом (Aβ) и да утичу на мозак оболео од АБ код опитних животиња изузетно је важан када се узме у обзир чињеница да ванћелијски агрегати протеина такође могу да се јаве и у специфичној форми неуродегенерације повезане с годинама живота, а која се дефинише као благо когнитивно оштећење (MCI). Потенцијал 3HFWC супстанце да успори нагомилавање протеина и успори брзину наступајуће неуродегенерације свакако завређује пажњу. Ови налази значајно проширују потенцијалну терапијску вредност 3HFWC супстанце, нарочито у облику опште профилаксе у популацији која стари.

Сања Ивковић, Милка Перовић, Ђуро Коруга, Селма Каназир

ЈЕДНАЧИНА СТВОРИТЕЉА (Човек и андроид, обострано унапређење)

Спољашњи је свет делатни наставак наших мисли, баш као што су и наше мисли интројектоване мнеме спољашњег света. У тој игри бескраја, има довољно места за људе и андроиде и за неке који су сада ван обзорја догађаја, иза тако далеких граница, да можемо само да их слутимо, али не и опишемо.

Стеван Бошњак

НАТЧОВЕК (или фиктивни јунак)

Карло Велики био је заиста свестрана личност: идеални правник, етнолог и германист, научник и уметник, водећи свештеник и теолог, неуморан ратник и војсковођа, градитељ итд. И заиста, историчари су оставили готово невероватну слику Карла Великог: горостас висок скоро два метра, обдарен снагом медведа, у стању да једном руком подигне наоружане људе, голим рукама савија потковице, најбољи пливач на двору, сјајан витез на коњу, неуморни јахач који је у стању да данима и ноћима без спавања јаше, од Италије до Рајне и одмах затим до Пиринеја. На путовањима од 802. до 810. водио је свог белог слона.

Рајко М. Буквић

ТЕХНИКА (природна и вештачка)

Техничко рјешење није копија природног рјешења, оно је само њиме инспирирано. Ради препознатљивости појединих подручја бионичких техничких рјешења често се користе и посебни изведени називи попут оних наведених у заградама. Сви су ови називи везани за техничка подручја.

Гојко Николић

У НАМА ЈЕ САМО ПРОШЛОСТ

Време нас плаши, јер не видимо начин да му се отмемо. Трагајући за истином о настанку универзума, ми трагамо за тајном времена, скривајући потајну наду да ћемо на тај начин и спознати како да му се отмемо.

Љубо Ристовски

ДОСАДА (Зашто је то филозофски проблем?)

За Мартина Хајдегера, досада представља привилеговано основно расположење, јер нас води директно врло проблематичном комплексу Бића и времена. Дубока досада отвара пут ка аутентичности.

Петар Нуркић

АРИСТОТЕЛОВ ЕТАР

Од значаја је и то да је надлунарни свет, по њему, испуњен петим праелементом, етром, који је сам по себи непокретан, непроменљив и неуништив а, уз то, у погледу својстава, ни тежак ни лак, божанственије природе од свих других тела.

Милан Д. Тасић

НЕОЧЕКИВАНО ВЕШАЊЕ

И дан-данас се публикују научни радови на ову тему, а да не мали број научника, углавном филозофа, не верује у решење које тврди да је постављени проблем логички разрешив, често наводећи и познати пример о истраживачу кога је заробило немилосрдно дивље племе.

Миодраг Петковић

ТРИЈУМФ И ТРАГЕДИЈА

Тада је дошло до непланирног отварања једног од два вентила за изједначавање притиска у кабини. Уместо на четири километра висине, после расклапања падобрана, вентил се отворио на висини од око 140 километара у вакууму! Ваздух је великом брзином почео да истиче из капсуле. Kосмонаути, који као све посаде Сајуза до тада нису носили скафандре, чули су како ваздух истиче.

Грујица С. Ивановић

(НЕ)НАУЧНА СЛИКА СВЕТА

Таква поставка питања се не може ублажити разговорима о некој дијалектици или о неопходности синтезе две тачке гледања, будући да, како је то рекао Фејнман, немамо два света – квантни и класични – дат нам је један једини свет у којем живимо, и тај свет је квантни. И уколико желимо да дамо најкраћу карактеристику принципа поретка тог света, то ће бити реч „антиредукционизам.

Виктор Тростников

МИНЕРАЛНИ СНОВИ

Знам да скупа и дуготрајна технологија омогућава откривање подземних слојева без девастације пејзажа, флоре, фауне и људских станишта. Америчка геолошка служба таква истраживања спроводи у САД, Аргентини и Чилеу, и до сада су обухватили веома мали проценат својих територија аеромагнетним испитивањима. Ваљда богати не морају да се руководе максимом „брза корист – дуга штета.

Горан Станковић

COSMOS=АРХИТЕКТУРА

Идеја се не да ослонити на постојеће стање, околину или прошлост па су студенти своја упоришта тражили и налазили у кинематографији, литератури, уметности или у актуелним питањима наше стварности која и даље муче научни свет.

Драгана Васиљевић Томић

ХЕРИНО ПУТОВАЊЕ

Као и увек, ништа није онако као што се чини на први поглед. Ако се вратимо на Херин пут, у којем путовање морем своди на најмању могућу меру, све се само од себе разрешава. Да су ишли према рту Лектон, Хера и Сан би ишли југоисточним правцем од Лемноса, а не као у епу североисточним према Имбросу. Од Лемноса преко Имброса, а према Лектону би прешли далеко дужи пут морем него директно од Лемноса ка Лектону. Упутивши се преко Имброса, постаје јасно да њих двоје иду према Галипољском полуострву, где Лектос и треба потражити.

Ранко Бошњак

ПОСАО ЗА ОКТОПОДА

Опште је место да се данас рачунари и околна опрема користе сасвим једноставно, свако може да уради оно што му је потребно. То је можда тачно за обичне ствари које се раде свакога дана, али чим треба урадити нешто иоле непредвиђено, све се толико искомпликује да најзад морате да пишете овакву причу.

Дејан Ристановић

ЛУД

Веселин Гатало

О аутору

Stanko

Оставите коментар