ТАКНУТО ЋАКНУТО

КОЛИКО КАФЕ УБИЈА

Шољица кафе (Википедија)

Шољица кафе (Википедија)

Појединци посрчу дању или ноћу највише пет-шест или десет шољица. Замислите како би изгледало да неко, на пример, испије 300 кафа на дан? Управо тако нешто прошла су двојица високошколаца који су се пре две године укључили у истраживање учинака кофеина на Универзитету Нортумбрија (Велика Британија).

Алекс Росето и Лук Паркин Luke Parkin, обојица студенти спортских наука, добили су по 30 грама кофеина уместо планираних 0,3 грама. Наиме, били су изложени количини која је једнака 300 шољица кафе. Након што је откривена погрешка, одведени ду у болницу и подвргнути дијализи.

Све се завршило на суду, а тужиоци су на рочишту истакли да су животи младића били угрожени. Обојица су се опоравили, но Алекс Росето још пати од повременог губитка сећања. Случај је окончан пресудом у корист студената, а Нортумбрија је морала платити казну у износу од 400.000 фунти.

Но, научници и даље не могу да се усугласе колика је смртоносна дозе кофеина. Једни тврде да просечан човјек умире после унетих 10 грама, други да је горња граница двоструко нижа.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар