DARVINOVA NIT

BAS IZ MAJČINOG STOMAKA

144 pregleda
Ilustracija

Ne vole se niži tonovi zbog omiljene muzičke grupe, već zbog osećaja sigurnosti nastalog pre rođenja.

Više od gitare, čak i bubnjeva koji daju ritam pesmi, bas instrumenti su ono što nas tera da klimamo glavom, plešemo i pratimo ritam pesme. Bas deonice izuzetno su važne jer je naš mozak napravljen tako da bolje prepoznaje ritmove kada se izvode nižim tonovima. Sve je to zbog osećaja sigurnosti i udobnosti koji smo razvili još u majčinom stomaku.Devet meseci fetus je okružen zvucima. Kada se naše čulo sluha razvije u maminom stomaku, između 4. i 5. meseca, zvuk otkucaja srca majke i pulsiranje krvotoka su nešto što nam postaje poznato. Ove zvuke naša podsvest beleži i identifikujemo ih sa osećajem sigurnosti i zadovoljstva.

Mereći vibracije u materici, naučnici su ustanovili da one utiču na naše pamćenje i da stvaraju jaku povezanost sa osećanjem sigurnosti i udobnosti. Zbog toga svi moramo imati ovu memorijsku vezu sačuvanu u našoj podsvesti.

Dr Li Salk, profesor pedijatrije i psihijatrije Medicinskog centra Univerziteta Kornel, izveo je eksperimente 1960. godine koji su dokazali da su bebe, koje su stalno bile izložene zvuku otkucaja srca i to brzine od oko 72 otkucaja u minutu, osećale umirujući efekat tog zvuka. Zbog toga je 70 odsto beba u studiji izgledalo srećnije, manje su plakale i lakše napredovale i dobijale na težini.Dr Murooka sa Odseka za akušerstvo i ginekologiju Univerziteta Nihon pisao je u svojoj istraživačkoj tezi 1982. godine o vezivanju primarnog negovatelja i deteta u situaciji u kojoj su oboje bili izloženi određenim zvucima. Zaključak ovog istraživačkog rada je da je izloženost novorođenčadi i starijih beba zvucima na koje su navikli u materici imala umirujući efekat na njih.Posle ova dva pionirska eksperimenta, sprovedena su brojna slična istraživanja.

Mereći vibracije u materici, naučnici su ustanovili da one utiču na naše pamćenje i da stvaraju jaku povezanost sa osećanjem sigurnosti i udobnosti. Zbog toga svi moramo imati ovu memorijsku vezu sačuvanu u našoj podsvesti.

Pionir japanskog razvoja svemirskih raketa, dr Hideo Itokava, u slobodno vreme svirao je violončelo. Vibracije koje nastaju pri sviranju ovog gudačkog isntrumenta dale su mu ideju da osmisli poseban zvučnik za prenošenje niskofrekventnih vibracija u telo preko koštane provodljivosti. Ustanovljeno je da se zvuci nižeg registra prenose na telo kao vibracija i daju ugodnu rezonancu. Niže frekvencije imaju nevidljivu moć koja pomaže psihološkom blagostanju i fiziološkom zdravlju.

U Društvu harmoničnih nauka Japana promovišu se čak tri metode lečenja zvukom. To su zvuci iz prirode, isceljujuća vibracija i tehnika govora preko daha.U decembru 2018. kompanija „Honda predstavila je dečju igračku pod nazivom Honda Sound Sitter. U pitanju je mekana, plišana igračka koja pušta zvuk novog „Hondinog sportskog motora. Ima mogućnost reprodukcije zvuka motora, a i snimanja.Efikasnost igračke testirana je kod veoma malih beba. Kod 11 od 12 kojima je data igračka rezultati su bili pozitivni – deca su prestala da plaču, puls im se usporio i generalno su postala mirnija.

Zato čak i odlazak u klub u kojem je muzika glasna, a od basova nam podrhtava telo, donosi prepoznatljiv osećaj ugodnosti i opušta nas. I naučnici kažu, nije nam to od moderne muzike i popularnih izvođača već od onoga što smo naučili dok smo bili u majčinom stomaku. 

Za potrebe ovog projekta ispitano je mnogo različitih zvukova motora i upoređivan je njihov kvalitet. Različiti motori automobila nudili su različite vrste opuštanja tela.Autori jedne studije, objavljene u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, bavili su se vezom između muzičkih tonova nižeg registra i mogućnosti da bas instrumenti preuzimaju osnovni ritam muzike.Drugim rečima, bas deonice, to jest melodijske linije, izuzetno su važne jer je naš mozak napravljen tako da bolje prepoznaje ritmove kada se izvode nižim tonovima.

Basista „Red hot čili pepersa

Više od gitare, čak i bubnjeva koji daju ritam pesmi, bas instrumenti su ono što nas tera da klimamo glavom, plešemo i pratimo ritam pesme.

Zato čak i odlazak u klub u kojem je muzika glasna, a od basova nam podrhtava telo, donosi prepoznatljiv osećaj ugodnosti i opušta nas. I naučnici kažu, nije nam to od moderne muzike i popularnih izvođača već od onoga što smo naučili dok smo bili u majčinom stomaku. 

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar