SUNČEVA AVLIJA

IMA LI ŽIVOTA NA EVROPI

185 pregleda
Ilustracija

Moglo bi se reći da je u ovaj grandiozni poduhvat malim delom uključena Srbija, jer je vođa tima čuvene softverske kompanije Adobe, koja u tome učestvuje, Nišlija Vladimir Petković (40).

Evropa je jedan od 95 poznatih Jupiterovih meseca, šesti po veličini i, ne računajući Zemljinog nebeskog pratioca, najviše ispitivan mesec u Sunčevom sistemu. Razlog leži u nizu neobičnih osobina Evrope, pre svega tanke atmosfere koja se sastoji uglavnom od kiseonika, veoma glatke površine i debele ledene kore. Fotografije snimljene svemirskom sondom Galileo” nagoveštaju postojanje vodenog okeana ispod sloja leda. Osim toga, teleskopom Habl” detektovani su oblaci vodene pare. Na osnovu ovih foto-dokumenata, naučnici su postavili hipotezu da tamo možda postoji vanzemaljski život. Iz tih razloga minulih godina pokrenut je projekat EuropaClipperSpace čiji je nosilac Laboratorija za mlazni pogon (JPL), odeljak NASA za mlaznu propulziju, potpomognut softverskom kompanijom Adobe. Moglo bi se reći da je u ovaj grandiozni poduhvat malim delom uključena Srbija, jer je vođa Adobe-ovog tima Nišlija Vladimir Petković (40), „Galaksijin autor.

Adobe-ov tim za Evropu

Podsetimo da je Evropa najviše je ispitivan mesec u Sunčevom sistemu (ne računajući naš Mesec) još od vremena kada su ga istovremeno i nezavisno otkrili Simon Marijus i Galileo Galilej 8. januara 1608. godine. Nešto manja od Zemljinog Meseca, ona ima vodeno-ledenu koru i verovatno gvožđe-nikl jezgro i najglatkiju površinu, skoro bez kratera, od svih poznatih tela u Sunčevom sistemu. Poslednjih godina jedan od najvećih projekata NASA u istraživanju planeta i njihovih meseca jeste EurošaClipperSpace. NASA planira da na Evropu lansira sondu u oktobru 2024.

JPLje istraživačka i razvojna ustanova u vlasništvu NASA. Nalazi se u gradu Pasadena, blizu Los Anđelesa, u kojem je i Kalifornijski institut za tehnologiju (CalTech), posle Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) najprestižniji svetski univerzitet za tehnološke nauke. JPL-ov primarni zadatak je konstrukcija robotskih planetarnih sondi i mlaznih motora i njihovo upravljanje. Administriranje i upravljanje povereno je naučnicima i profesorima sa CalTech)-a.

 

Adobe Inc. je američka softverska kompanija sa sedištem u San Hozeu i delom u San Francisku i u još u 24 zemlje. Ma svetsko tržište probila se programskim jezikom za editovanje i štampanje teksta PostScript na laserskim štampačima, što je dovelo do prave revolucije u računarskom izdavaštvu. Fokusirana je na razvoj multimedija, softvera za internet aplikacije i kompjutersku grafiku (Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator, Acrobat Reader, PDF, Adobe AP itd.).

U maju 2018, astronomi su pružili dokaze o aktivnosti vodenog oblaka na Evropi na osnovu ažurirane analize podataka dobijenih sa svemirske sonde Galileo”, koja je orbitirala oko Jupitera od 1995. do 2003. To bi moglo pomoći istraživačima u potrazi za životom u okeanima pod ledom bez sletanja na Evropu.

Vladimir Petković, dobitniknagrade Webby Award

Velika čast da bude vođa projekta ispred kompanije Adobe pripala je Vladimiru Petkoviću, šefu odeljenja primenjene tehnologije koji se bavi razvojem trodimenzionalne (3D) grafike. On je i kreativni direktor felijale u San Francisku i dobitnik nagrade Webby Award(2022) koju dodeljuje International Academy of Digital Arts and Sciences za doprinos razvoju interneta, neku vrsta Oskara za dostignuća u oblasti digitalnih tehnologija. Rođen je u Nišu 1983, diplomirao je na interaktivnim digitalnim medijima na Univerzitetu Metropolitan, a od 2013. živi u San Francisku.

Cilj misije je detaljno izviđanje Jupiterovog meseca i traganje za uslovima pogodnim za vanzemaljski život. Na Evropi postoje voda, određeni hemijski elementi (kao što je ugljenik) i energija tako da mesec potencijalno ima sve uslove koje je imala Zemlja nekada davno, kada se pojavio prvi zivot u geotermalnim otvorima na dnu okeana. Gejzeri koje je Habl”usnimio ukazuju da Evropa ima usijano jezgro, iz koga lava šiklja kroz dno okeana i zako stvara gejzere. Ovaj proces ukazuje da na dnu postoje slične geotermalni otvori.

Adobeje osmislio aplikaciju Augmeted Reality (proširena realnost). Proširena realnost je interaktivna simulacija koja poboljšava stvarni svet kompjuterski generisanim perceptivnim informacijama. Koristeći softver, aplikacije i hardver (kao što su AR naočare), Adobe-ova AR aplikacija, zajedno sa Adobe Creative Cloud, Adobe Aero i Adobe Substance 3D alatima, prekriva digitalni sadržaj na okruženja i objekte iz stvarnog života prikazujući ih na mobilnim uređajima (mobilni telefoni, tableti). Na taj način scene iz misije mogu da se proučavaju u realnom vremenu. (Više detalja može se naći na veb stranicama https://europa.nasa.gov i https://lnkd.in/gM4v56VM) .

 

(Ilustracija Kolonizacija Evrope/Vladimir Petković)

Stanislav Ostrovski

O autoru

administrator

Ostavite komentar