DARVINOVA NIT

VIRUSNI SEKS U ĆELIJI

184 pregleda
Getty Images

Otkriveno šta se dogodi kada je istovrmeno napadnu dva različita respiratorna virusa.

Naučnici su pronašli dokaz da različiti respiratorni virusi mogu istovremeno zaraziti ljudsku ćeliju i proizvesti himeričke verzije virusa, koji imaju najopasnije odlike tih virusa. Trenutno je svima samo jedan virus stalno u mislima – novi koronavirus ili SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest kovid-19. No to nije jedini virus s kojim se čovečanstvo nosi, jer postoji mnogo respiratornih virusa poput influence A i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), koji je čest uzročnik prehlada, a kod dece mlađe od godinu dana najčešći uzročnik bronhiolitisa i upale pluća.

Ti virusi su, zapravo, povećali raspon ćelija koje mogu zaraziti, a on je širi od onog kojeg imaju virusi influence i RSV-a pojedinačno. Potencijalno se ista stvar može događati i kao posledica prirodnih koinfekcija tokom zimskog perioda.

Nedavna studija naučnika sa Univerziteta Glazgov otkrila je šta se događa kad se čovek zarazi s više tih virusa istovremeno, a sve zajedno to ukazuje na način na koji oni deluju na nas i kako se od njih možemo zaštititi.Iz mnogo razloga se respiratorni virusi često javljaju tokom zime u delovima sveta s umerenom klimom ili tokom kišne sezone u ekvatorijalnom pojasu. U tim periodima ljudi se često zaraze s više vrsta virusa istovremeno, što se još naziva i koinfekcijom.

Navedeno istraživanje pokazalo je da i do 30 posto svih virusnih zaraza može zapravo uzrokovati više od jedne vrste virusa. To znači da u određenom trenutku dva različita virusa napadaju ćelije čovekovog disajnog sistema, odnosno nosa i pluća. Nauka prepoznaje važnost koinfekcije ako se ona gleda kroz proces kod virusa influence, koji se zove antigenska promena”. U suštini, to znači da dva različita virusa influence na neki način imaju seksualni odnos” u istoj ćeliji, gde razmenjuju gene, što omogućuje nastanak nove varijante virusa.

No koinfekcija može značiti i nevolje za neke viruse, ako se uzme u obzir da se svi virusi zapravo bore za jednu te istu stvar – naše ćelije. Jedni virusi blokiraju druge viruse, a postoje, pak, i oni vole sarađivati u toku koinfekcije. Ono što je zasad i dalje nepoznanica, jeste šta viruse tera na pozitivne ili negativne interakcije tokom konifekcije. S tudije na životinjama sugerišu da bi to moglo biti ključno u određivanju koliko se teško čovek može razboleti kao posledica koinfekcije.

Studija sa Univerziteta Glazgov istražila je šta se događa kad se ljudske ćelije zaraze s dva različita ljudska respiratorna virusa. Za svoje eksperimente koristili su već pomenute viruse influence A i RSV-a, koji su česti i uzrokuju mnogo oboljenja i smrti svake godine. Naučnici su promatrali što se događa s tim virusima korištenjem tehnika promatranja u visokoj rezoluciji, poput krioelektronske mikroskopije.

Ono što su otkrili jeste da su pojedine plućne ćelije bile zaražene sa oba virusa istovremeno. Nakon pobližeg posmatranja posledica koinfekcije, otkrili su da virusi koji izlaze iz tih ćelija nakon razmnožavanja imaju strukturalne karakteristike oba pomenuta virusa. Ti novi himerički virusi na svojoj površini imaju proteine oba virusa i čak su sadržali gene oba virusa. To je ujedno prvi dokaz da se tako nešto događa nakon koinfekcije s dva različita respiratorna virusa.

Naknadni eksperimenti u istoj studiji pokazali su da su ti novi himerički virusi u potpunosti funkcionalni i da čak mogu zaraziti ćelije koje su bile imune na virus influence, verovatno tako što su koristili proteine RSV-a da bi ušli u te ćelije. Ti virusi su, zapravo, povećali raspon ćelija koje mogu zaraziti, a on je širi od onog kojeg imaju virusi influence i RSV-a pojedinačno.Potencijalno se ista stvar može događati i kao posledica prirodnih koinfekcija tokom zimskog perioda.

Studija sa Univerziteta Glazgov ima značajne implikacije za naše razumevanje toga kako bi i drugi vrlo različiti respiratorni virusi mogli međusobno reagovati, antagonizovati ili, čak, međusobno podsticati zaražavanje u ekosistemu čovekovog respiratornog trakta.Buduće studije istražiće kako koinfekcija utiče na prenosivost, razvoj bolesti i imuniteta, odnosno pojava koje nije baš lako otkriti posmatranjem ponašanja virusa u posudici u laboratoriji.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar