EKOSOFIJA

POJAVIO SE ČUDAN ŽIVOT

1.292 pregleda
Wikipedia

Istraživači su prikupili su 32 uzorka tla s različitih površina na, od onih u blizini mora do vrha kratera. Na ostrvu se vrlo brzo pojavio biljni svet, verovatno zahvaljujući semenkama u ptičjem izmetu.

 

Kad se 2015. u južnom delu Tihog okeana pojavilo novo ostrvo, geolozi, biolozi i ekolozi dobili su jedinstvenu priliku za istraživanje. Naime, takva situacija je idealna za proučavanje prvih formiranja ekosistema, odnosno uvid u to kako mikrobi kolonizuju nova područja. Ostrvo Hunga Tonganije imalo dug vek. Nakon što se 2015. pojavilo usled vulkanske erupcije, nestalo je usred istog takvog događaja početkom 2022. No tokom sedam godina postojanja otkrilo neke zanimljive tajne.

„Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja ledenjaka ili cijanobakterije, učestalog kolonizatora. Umesto toga, otkrili smo jedinstvenu grupu bakterija koja metaboliše sumpor i atmosferske gasove.

Naučnici su u novom istraživanju objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na koji metabolišu sumpor i atmosferske gasove, slično organizmima koji se pojavljuju na vrlo različitim staništima – termalnim izvorima na površini ili u morskim dubinama.Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja ledenjaka ili cijanobakterije, učestalog kolonizatora. Umesto toga, otkrili smo jedinstvenu grupu bakterija koja metaboliše sumpor i atmosferske gasove”, rekao je ekolog Nik Dragone sa Univerziteta Kolorado, a prenosi Science Alert.

Istraživači su prikupili su 32 uzorka tla s različitih površina na, od onih u blizini mora do vrha kratera. Na ostrvu se vrlo brzo pojavio biljni svet, verovatno zahvaljujući semenkama u ptičjem izmetu, stoga su se naučnici koncentrirali na prikupljanje uzoraka sa neobraslih područja, a zatim iz njih ekstrahovali i sekvencirali DNK.

U svim uzorcima s kratera pronašli su bakterije i arheje (prabakterije), iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od onih iz obližnjih vegetacijskih područja – ali i vrlo specifični. Naime, bilo bi logično da su prvi mikrobi na novom ostrvu došli iz okeana ili ptičjeg izmeta, ali izgleda da to nije bio slučaj. Istraživači pretpostavljaju da su se pojavili iz podzemnih dubina.Ovi jedinstveni mikrobi su se vrlo verovatno pojavili zbog svojstava povezanih s vulkanskim erupcijama: mnogo sumpora i gasa sumporovodonika. Mikrobi su bili najsličniji onima pronađenim u hidrotermalnim izvorima, poput Jeloustona”, naglasio je Dragone.

Mada nije retkost da se na tom području iznenada formiraju ostrva, ona obično ne traju dugo. U minulih 150 godina Hunga Tonga je tek treća takva kopnena masa koja se pojavila i potrajala duže od godinu dana.Ovakve vrste vulkanskih erupcija imamo širom sveta, ali one obično ne stvaraju ostrva. Imali smo stvarno jedinstvenu priliku za istraživanje. Niko do sada nije tako sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti ostrva”, navodi dotični ekolog.

Pacifički vatreni prsten, poznat i kao Tihookeanski vatreni pojas, niz je vulkana koji okružuje Tihi okean. Tu se nalazi 40% svih aktivnih vulkana koji, uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani imaju ogromnu eksplozivnu snagu.Primerice, vulkan Houm rif je od 1852. u pet navrata izbacio ostrva od kojih su neki dosezali od 50 do 70 metara visine. Godine 1984. jedan je, čak, imao svoju malu lagunu. Podmorska planina odgovorna za ove kratkotrajne strukture nalazi se u području Tihog okeana, poznatoj kao zona subdukcije Tonga-Kermadek, u kojoj se nalaze neke od najbržih konvergentnih tektonskih ploča na svetu.

Na tom području Tihookeanska ploča brzo klizi ispod dve druge ploče (Kermadek i Tonga) brzinom od oko 24 centimetra godišnje, tvoreći drugi najdublji jarak na svetu i izuzetno aktivan vulkanski luk. U ovom delu grebena na morskom dnu, koji se proteže od Tonge do Novog Zelanda, najveća je gustina podvodnih vulkana na svetu.Istraživanje pod imenom The Early Microbial Colonizers of a Short-Lived Volcanic Island in the Kingdom of Tongaobjavljeno je u časopisu mBio.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar